„Jurnalul Diasporei”, noua provocare a tinerilor jurnaliști din redacția Buzz
Începand de anul acesta tinerii jurnaliști ai redacției Buzz au dat startul unui proiect nou dedicat Diasporei.
După ce în urmă cu circa doi ani, a fost lansat site-ul www.romaniadepretutindeni.ro, unde scriu și membrii redactiei, iată că aceiași tineri lansează Jurnalul diasporei, o emisiune de reportaje și informații despre românii care trăiesc dincolo de granițele țării și locurile unde aceștia s-au stabilit.
Proiectul este derulat împreună cu jurnalistul TVR Doru Ionescu și editorul video TVR Bogdan Sterpu, cei doi fiind și traineri în tabăra de jurnalism „Ai Noștri Tineri”.
Tinerii nu doar că prezintă emisiunea, ci se ocupă și de realizarea reportajelor, de editarea lor, de filmări ș.a.
Ioana Matfeev coordonează redacția Buzz și a mărturisit următoarele despre acest nou proiect:
„E un mod de a vedea că România nu e doar între granițele ei pe care le știm de la geografie, ci e mai mult de atât. Romania e și în Europa, și în Australia, și în America, pentru că și acolo sunt oameni frumoși care ajută la așezarea țării noastre în inima comunității românești de acolo. ”
Mădălina Mihai are 16 ani și este cameraman, editor video, dar și reporter. A realizat pentru primul jurnal un reportaj despre Ovidiu Putura, un român care și-a deschis la Dublin un salon de tatuaje.
„Cum sunt pe partea tehnică, consider că Jurnalul Diasporei îmi dă posibilitatea să văd că se poate filma și altfel. De asemenea, am văzut ce înseamnă realizarea unei prezentări. Modul de a edita este diferit aici..
Acest proiect este unul drag nouă pentru că lucrăm cu oameni pe care îi iubim, jurnalistul TVR Doru Ionescu și editorul video TVR Bogdan Sterpu. Sperăm să ajungem la cât mai mulți ani cu Jurnalul Diasporei.”
Ioana Ivaș are 15 ani și a prezentat prima ediție a jurnalului. Desigur, și ea se ocupa că reporter de realizarea materialelor din emisiune.
„Acest proiect mi se pare o oportunitate excelentă pentru noi, cei mari, de a ne dezvolta aria subiectelor. Ne ,,forțează” să nu ne limităm la Botoșani, să ,,trecem” cumva granițele. De asemenea, Jurnalul Diasporei ne învață cum să căutăm subiecte interesante, cum putem lua interviuri bune și prin telefon, învățăm să prezentăm și să ne implicăm foarte serios în procesul de realizare, indiferent ce dorim sa facem. Sunt convinsă că acest proiect are un viitor strălucit și că ni se potrivește perfect.”
Multe interviuri cu românii din străinătate sunt realizate prin intermediul platformei Zoom sau cu ajutorul jurnalistului Doru Ionescu care este autorul cărții „Povesti cu cântec din Diaspora”. Doru îi provoacă pe colegii mei mai mari, oferindu-le interviuri cu români stabiliți în străinătate, iar ei așează poveștile în reportaje, sub îndrumarea celor doi traineri din tabăra.
Prima ediție de jurnal aici