Târgul mărțișorului, aflat anul acesta la cea de a XIV-a ediție, s-a desfășurat în perioada 28 februarie – 1 martie. Evenimentul a fost organizat, ca în fiecare an, de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani. Manifestarea a avut loc pe Pietonalul Unirii.

Au fost 50 de meșteri și artizani, nu doar din județul Botoșani, ci și din Iași, Suceava și Argeș. Ei au expus și au vândut mărțișoare confecționate de ei.

„Încercăm să păstrăm acele modele tradiționale: șnurul, bănuțul, am avut chiar și bănuți de argint agățați la șnur, căci adevăratul mărțișor este acest șnur cu negru, alb, roșu. Obiectele pe care le agățăm la șnur au fost adăugate pe parcurs și au înnobilat semnificația mărțișorului. Din păcate, de la un timp încoace, au început să fie alunecări de sens. De aceea, încercăm pe cât posibil să ducem mai departe aceste mărțișoare tradiționale.”, a declarat Daliana Bejan, referent de specialitate la Târgul Martisorului.

Mărțișoarele expuse sunt confecționate din mătase, ață, coji de fistic, de nuci, lemn, dantelă. Unele mărțișoare au fost făcute pe etamină, pânză de tot felul.  Au putut fi cumpărate chiar și felicitări realizate de elevii Liceului de Artă „Stefan Luchian”.

Micile talismane care anunță primăvara au fost de diferite forme si culori: fructe, inimi, flori, babe, bufnițe, insecte, trifoi, hăinuțe, toate încercând să aducă zambet și bucurie printre trecători.

De semnalat prezenta păpușilor realizate de meștera Geta Silion. Figurinele realizate cu răbdare și migala reprezintă oameni ai satului românesc în diferite ipostaze: țărani la munca câmpului, țesătoare, prețul satului etc.

Nu au lipsit turta dulce sau sfintisorii la mare căutare în această perioadă, ei având o mare semnificație acum la început de martie.

Autori: Angelo Satcău, Mădălina Mihai