Ziua Mondială de Conștientizare a Autismului, marcată la Botoșani
Pe data de 2 aprilie, botoșănenii au sărbotorit Ziua Mondială de Conștientizare a Autismului și 10 ani de activitate pentru Asociația Părinților Copiilor cu Autism Botoșani. Evenimentul a avut loc pentru atragerea atenției asupra existenței copiilor cu autism și a nevoilor acestora, precum și a familiilor lor.
Au fost lansate 200 de baloane albastre și mai mulți copii și tineri au dansat, organizând un flash-mob intitulat ,,Together”. Au participat circa 100 de elevi ai Școlii de dans G-Power (coordonator Andrei Cristian Vornicu – Ragazzo) și elevi ai Școlii nr. 8 ,,Elena Rareș,, Botoșani (coordonator D-na Profesor Claudia Hârtie). A fost prezent și Tirli, în persoana actorului Marius Rusu, care a împărțit baloane și i-a bucurat pe copii. Persoanele prezente au fost îmbrăcate în albastru.
Campanie pentru persoanele cu autism
Cu prilejul Zilei Mondiale de Conștientizare a Autismului, a fost lansată campania „Nu sunt INVIZIBIL! Ascultă-mă. Înțelege-mă. Sprijină-mă.” Peste 100 de ONG-uri sunt implicate în această acțiune. „Campania din acest an urmărește creșterea gradului de conștientizare asupra barierelor și a discriminării cu care se confruntă persoanele cu autism, nevoile lor fiind adesea nevăzute, invizibile, în multe domenii ale vieții. Ne propunem să sensibilizăm opinia publică atât cu privire la luptele, eforturile, barierele întâmpinate pe parcursul vieții lor, cât și la punctele forte ale persoanelor cu autism, care rămân prea adesea invizibile pentru cea mai mare parte a societăților noastre.”, după cum se arată pe pagina de Facebook Autism Botoșani.
Deviza campaniei mai subliniză faptul că, deși autismul este adesea descris ca un handicap „invizibil”, persoanele cu autism, rețelele lor de suport și ONG-urile care le reprezintă interesele ar trebui să fie mandatate și să se facă vizibile în toate domeniile / aspectele ce îi vizează, să lupte împreună pentru respectarea drepturilor persoanelor cu autism, implementând astfel principiul de bază al Convenției ONU cu privire la drepturile persoanelor cu dizabilități: “Nimic pentru noi, fără noi!
Peste 40.000 de persoane și familiile lor trăiesc cu autismul în România și 7 milioane în Europa. 1 din 4 copii cu autism nu merge la școală. În Europa, mai puțin de 10% dintre persoanele cu autism au un loc de muncă. Persoanele cu autism mor, în medie, cu 16 ani mai devreme pentru că nu au acces la îngrijire medicală adaptată. Copiii și adulții cu autism de oriunde au nevoie de drepturi, șanse egale și sprijinul comunității.