Drama Club a pus în scenă, joi 11 aprilie, spectacolul „Frecvența liberă” în cadrul programului „Joia Tineretului” demarat de Teatrul „Mihai Eminescu”.

Conceput după povestea lui Mugur Călinescu, eroul născut la Botoșani care a luptat pentru libertate în anii comunismului, spectacolul este o adaptare a filmului „Tipografic Majuscul”.

Ușor de înțeles, piesa surprinde ipostazele unui individ îndrăzneț care este în căutarea răspunsurilor la întrebări pe care nu aveai voie în anii ’80 să le pui.

Concepția lui pe două planuri face povestea mult mai ușor de înțeles, inclusiv de către cei mai mici care nu doar că n-au trăit acele vremuri, dar nici n-au apucat sa înțeleagă ce a însemnat comunismul pentru români.

Ce au spus copiii de la Buzz depsre spectacol?

Am fost la spectacolul, în regia actriței Ella Nistor, pus în scenă la casa Tineretului, cu gașca mai mică de copii; singurul mai mare dintre ei fiind Andy, dar am fost plăcut surprinsă să constat după ce am ieșit din sală că subiectul i-a ținut în priză. „A fost un om care a luptat pentru libertate”, a spus Medeea de 8 ani, iar Radu a făcut legătura dintre spectacol și placa comemorativă dedicată lui ce este fixată și azi pe pereții Prefecturii și nu am apucat înainte de spectacol să le povestesc despre Mugur. Fabian și Radu au spus la unison că i-a prins de la început.

De remarcat jocul actoricesc al tinerei care a jucat-o pe mama lui Mugur, Maria Cojocaru, elevă în clasa a XII-a, de altfel cu gândiri spre UNATC, după cum ne-a declarat după terminarea piesei.

Povestea lui Mugur

La 16 ani, Mugur Călinescu, elev în clasa a XI-a, în noaptea din 12 spre 13 septembrie 1981, a scris pe peretele Comitetului Județean PCR Botoșani cu cretă albastră o serie de manifeste anticomuniste. Timp de câteva luni, acesta a fost căutat de Securitate. Un profesor de psihologie avea să încerce să îi facă un portret-psihologic, însă acesta avea să fie total eronat.

Securiștii urmau să caute un om de peste 30 de ani, cu o maturitate ieșită din comun, și nu un adolescent de 16 ani. În fiecare noapte se făceau inscripții noi, acest lucru punându-i pe jar pe comuniști. Aceștia au luat peste 80.000 de probe de scris, ceea ce însuma aproape toată populația matură din Botoșani.

Toți securiștii au memorat pe de rost inscripțiile, astfel putând să le recunoască oriunde. Însă, în data de 18 octombrie, după scrierea a cel puțin 24 de manifeste, Mugur a fost prins în flagrant, la orele 00.55. Acest lucru nu s-a întâmplat datorită progreselor făcute de securiști, ci din cauză că adolescentul ar fi fost turnat de niște colegi, iar mai apoi a fost urmărit.