Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” a găzduit, marți, 23 aprilie, începând cu ora 17:00, lansarea cărții „Benedictiana” scrisă de Bogdan Boeru. Evenimentul a făcut parte din tripla aniversare a Zilei Mondiale a Cărții.

Autorul cărții este Bogdan Boeru, de loc din Constanța. Acesta a lansat cartea „Benedictiana” în anul 2022, luând, încet-încet, la pas țara,  ajungând în Botoșani doi ani mai târziu. „Povestea cărții este în jurul unei cetăți imaginare, cândva în secolul al XII-lea, undeva după căderea Ierusalimului. Este, la prima vedere, o poveste cu cavaleri, templieri, una de război, dar în esență e un mesaj mai profund, zic eu. Este un mesaj profund umanist care ar trebui să ne facă să înțelegem că dincolo de tot ce ne animă în luptă, dincolo de ceea ce credem că ne dă identitate, religie, naționalitate, apartenență, în esență suntem oameni.”, a declarat Bogdan Boeru.

Acesta a scris romane („Nocturna” – 2005, „Șapte sute șaptezeci” – 2017 și „Benedictiana” – 2022), proză scurtă ( „Nesfârșiri” – 2003, „Cartea destinelor” – 2015), poezie („Înfiorate, cele patru vânturi…” – 1999, „Cântece păgâne” – 2002, „Verbele” – 2016), eseuri („Două eseuri călătoare” – 2017, „Convergențe spirituale, Eseu despre o posibilă sintaxă a sacrului” – 2020).

De asemenea, mai este autorul unor scenarii de teatru, de scurt metraj, de documentar și spot publicitar.

Lansarea de carte a fost prezentată de ziaristul și omul de cultură Traian Apetrei. Despre cartea „Benedictiana”, ziaristul și omul de cultură spune că este un roman formidabil scris de un membru al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Constanța.

„Romanul este formidabil prin faptul că se duce înapoi în vremurile Orientului Mijlociu, de fel la anul 1191. Sigur e o zonă în care scriitorul se simte bine și care îi dă dreptul să se pronunțe cu o seamă de sentință pur și simplu extrem de valabilă în lumea de astăzi. Această modalitate de a se întoarce în trecut îl salvează de acuze are ar veni din vremea contemporanilor. Este un melanj între frumusețea scriiturii și gravitatea temelor pe care le-a abordat scriitorul.”, a declarat Traian Apetrei.

De la muzică la scriitură

De asemenea, Bogdan Boeru este și compozitor, instrumentist și fost solist vocal de heavy metal. Acesta, până în anul 2018 când trupa și-a încheiat activitatea muzicală, a fost solist vocal și basist în trupa Interitus Dei.

Din trupă mai făceau parte Adrian Galu (solsit vocal), Ruhan Terente (chitarist), Cristi Tentu (chitarist) și Marian Mihaila (tobe).

În timpul activității muzicale, aceștia au lansat patru albume muzicale: „Lonely White Idols” (1997), „The End Of Revolution” (2000), „Unholy” (2002), „In Motion…” (2009) și „Occult” (2012).

Așa cum a mai declarat Bogdan Boeru, acesta a fost în Botoșani cu trupa în 2011, acesta fiind și motivul pentru care a ales să bifeze și orașul nostru în turneul noii cărți.