Tur ghidat în cadrul festivalului Zilele Nordului
La Zilele Nordului a avut loc zilnic cate un tur ghidat pentru cei interesați. Evenimentul a ajuns la a XI-a ediție. Persoanele care vin să urmărească concertele susținute în fiecare seară, pot participa la diverse activități cu teme diferite.
Turul are ca punct de plecare Piața Nordului, iar primul obiectiv vizitat este monument biserca ,,Sfântul Ierah Nicolae”, unul dintre cele mai vechi lăcașe de cult ale Darabaniului.
Biserica ctitorită de intemeietorul Darabaniului
Monumentul a fost construit între 1837-1840 și a fost ctitorită de hatmanul Theodor Balș, cel care a înființat Târgul Darabani, în același an cu începerea construcțiilor pentru biserica ,,Sfântul Ierah Nicolae”.
Edificiul păstrează icoane vechi din lemn și diferite artefacte religioase din acea perioadă, dar și un portret pictat cu Theodor Balș.
Ghidul turului, Ionel David, a declarat că modelul bisericii din Darabani este asemănător cu cel al lăcașului de cult care poartă numele de ,,Sfânta Sofia”, din Constantinopol:
,,Pe lângă celelalte clădiri construite de către marele logofăt al Moldovei, biserica <Sfântul Ierah Nicolae> este primul lăcaș de cult modern, iar planurile de construcție au fost inspirate după cele ale bisericii <Sfânta Sofia> din vechiul oraș grecesc, Constantinopol. Unul dintre detaliile care afirmă acest lucru ar fi cupola bisericii care nu este susținută de absolut nimic, decât de pereți sau că nu are coloane în interior“.
Casa memorială „Leon Dănăilă”
Următarea destinație a fost casa memorială ,,Leon Dănăilă”, unde sunt expuse obiecte ce aparțin medicului darabnean.
Prima cameră din muzeu prezintă perioada de copilărie a lui Leon Dănăilă, cu fotografii ce îi reprezintă pe părinții și frații medicului. Tot aici exista și fotografie cu soția lui. Cei doi, Leon si soția au in fața casei și câte o statuie.
,,Tatăl neurochirurgului a fost de profesie cizmar, iar mama era agricultoare. Toți frații din familia Dănăilă optau în a-și continua studiile la facultate, iar acest lucru se datorează tatălui lor care le spunea încă de mici să învețe. În cazul lui Leon Dănăilă, el a făcut liceul la Dorohoi și trebuia să meargă zilnic pe jos 36 de kilometri deoarece nu exista altă posibilitate”, a spus Ionel David.
În a doua încăpere din casă sunt expuse diplomele, distincțiile și cărțile lui Leon Dănăilă, toate acestea reprezentând parcursul academic al neurochirurgului. A treia cameră prezintă o colecție de tablouri primite de către Leon Dănăilă de la pacienții sai.
În ultima încăpere sunt numeroase icoane ortodoxe, catolice și din alte religii, ce au fost primite de Leon Dănăilă de la pacienții săi.
Muzeul Nordului, fostul conac al lui Theodor Balș
Pe lângă biserica ,,Sfântul Ierah Nicolae”, hatmanul Theodor Balș a întemeiat în Darabani un conac, ce a fost construit între anii 1824-1834. Construcția a durat zece ani din cauza numărului mare de camere care a fost de 29. În ele stăteau membrii familiei Balș, servitorii și oaspeții care veneau în vizită, în Darabani.
,,De fiecare dată când Theodor Balș venea la reședința sa din Darabani, organiza un bal unde erau invitați prieteni de ai lui, iar motivul pentru care organiza astfel de eveniment se datorează plăcerii sale de a se distra”, a mai precizat ghidul turului.
Începând cu perioada interbelică, clădirea a trecut în proprietatea autorităților locale din Darabani, fiind instalat mai întâi sediul Judecătoriei, apoi primăria și după, sediul poliției locale.
În anii regimului comunist, fostul conac a devenit un internat pentru elevi, apoi sediul bibliotecii Orășenești. În zilele noastre, monumentul găzduiește în continuare biblioteca și muzeul Nordului, înființat în anul 2014, acolo fiind expuse costume tradiționale românești, unelte folosite de români în secolele anterioare, fotografii vechi, uniforme militare și multe altele.
În afară de clădirile menționate, orașul Darabani oferă și alte locuri care merită să fie vizitate, cum ar fi cimitirele evreiești, Poiana celor Patru Stejari, prima școală sătească de stat din Moldova și multe altele.