Filmul marelui sportiv, Ivan Patzaichin, prezentat cu sală plină la Botoșani. Cronica unui reporter de 12 ani!
Un film documentar despre lipoveanul Ivan Patzaichin, unul dintre marii olimpici ai țării noastre.
Premiera documentarului „Ivan omul cu rădăcini în ape” la Cinema Unirea
Duminică, 27 octombrie, la Cinema Unirea Botoșani, a avut loc premiera filmului documentar „Ivan omul cu rădăcini în ape”. Proiecția filmului la care a fost prezentă și regizoarea cu origini botoșănene, Ana Preda, a reușit să umple sala cinematografului, acest lucru demonstrând unitatea botoșănenilor (au fost și mulți membri ai comunității ruso lipovene în sală), dar și dorința oamenilor de a vedea cum a fost realizat filmul dedicat unui mare sportiv olimpic. Din păcate, la premiera din Botoșani, nu a putut ajunge fiica marelui sportiv care și-a prezentat scuze printr-un mesaj video.
„Despre reușitele sale puteți citi în ziare”
Realizatorii peliculei și-au exprimat dorința de a nu vorbi în film doar despre reușitele canoistului, spunând că au punctat pe lucruri despre care nu s-a prea vorbit. Ana Preda a spus la Botoșani că a durat mult până a primit un ok pentru un astfel de film de la Ivan și când l-a avut, a fost destul de târziu. A fost nevoită să lucreze cu înregistrări video și audio existente deja. Filmul ar trebui să fie ca un dialog cu Ivan Patzaichin, chiar dacă el nu mai este printre noi.

Un film care a prezentat mai mult decât partea sportivă a lui Ivan
Documentarul dedicat lui Ivan Patzaichin a reușit să prezinte mai mult decât parcursul sportiv al carierei sale aureolat cu participările sale senzaționale de la olimpiade. Au fost prezentate aspecte din copilăria sa, i-am cunoscut familia. Am aflat despre momentul în care a decis să încerce canotajul după ce, născut la Dunăre, era preocupat de plimbările cu barca. Impresionantă este legătura pe care Ivan a avut-o cu bunicul său, care după ce îl adormea cu poveștile sale iubite de familie, îl ducea, în somn, la pescuit. Ivan povestea cu drag despre felul în care se trezea în bărcuța de pescuit a bunicului său. Dincolo de povestea de viață din care rezultă caracterul și personalitatea sportivului modest, cu bun simț, atent cu oamenii, cu prietenii de lungă durată, relevante sunt imaginile spectaculoase cu Delta Dunării și localitatea lui Ivan, Mila23, dar și modul în care regizorul reușește să ilustreze, chiar și grafic, declarațiile celor care vorbesc, deoarece, așa cum a spus și pe scena de la cinematograf, n-a insistat pe apariția vorbitorilor pe ecran. Și-a dorit ca aceștia să fie auziți întâi de toate. De semnalat lectura textului care apartine actorului născut la Botoșani, Vlad Ivanov, atât de limpede și clară, potrivită cu povestea filmului.
„M-a interesat mai degrabă partea umană din el”
„Lucrul la film a durat cel puțin patru ani. Lucrul cu arhivele e unul îndelungat și chiar a trebuit să organizez toate înregistrările audio și video și să le pun într-o narațiune coerentă. A trebuit să detașez vocea lui Ivan de fundalul zgomotos și în același timp să fac o poveste plină de emoție și sensibilitate precum a fost Ivan.
Eu nu mi-am propus să arăt cine a fost Ivan ca personalitate publică și model, m-a interesat mai degrabă partea umană din el și, evident, am surprins și partea de performanță sportivă. Poate oricând să reprezinte un model chiar și pentru oamenii adulți, ca mine, să zicem, pentru că ceea ce el repetă obsesiv este că a trebuit să muncească foarte mult să obțină ceva.” a declarat Ana Preda, regizorul filmului