Școală veche, de renume a orașului
Una din cele mai vechi școli din municipiul Botoșani este, cu siguranță, Școala Gimnazială Nr. 11. Cu toate acestea, abia în 2024 această unitate de învățământ a intrat într-o restaurare energetică totală. Este școala care a atras de-a lungul timpului cele mai multe fonduri europene prin proiectele implementate.
Școala Gimnazială Nr.11 Botoșani a fost înființată în anul școlar 1969-1970. Încă de la înființare, unitatea școlară a funcționat în clădirea actuală, din Calea Națională nr. 75. Despre cum s-a format în timp această unitate de învățământ, ne-a spus Eugenia Filip, directorul școlii. „Clasele I – VIII de la Liceul Mihai Eminescu din Botoşani s-au separat în anul şcolar menţionat, formând Şcoala Generală nr.11 Botoşani, prin acte constitutive emise de Ministerul Învăţământului şi Culturii, Inspectoratul Şcolar Judeţean Botoşani şi Consiliul Popular Judeţean Botoşani.”
Începând din 2012, Școala Nr. 11 a absorbit și Școala Nr. 4 din Botoșani și a primit încă două structuri, respectiv Grădinița cu program prelungit nr. 14, situată pe Aleea Unirii nr. 4 și Grădinița cu program normal „Floare de colț” din Botoșani, din strada Ștefan Luchian Nr. 17. Arhitectura clădirii din Calea Națională nr. 75 nu s-a schimbat de-a lungul timpului, mai spune directorul unității de învățământ amintite.
Peste 1000 de elevi și preșcolari învață la această școală
Școala numără în prezent 1010 elevi și preșcolari, dar față de anii `90, numărul elevilor este în scădere, cum se întâmplă la majoritatea școlilor astăzi. În anul școlar 1990 – 1991, a fost, potrivit sursei noastre, 1560 de elevi, în timp ce la înființare erau circa 400 de elevi. În ceea ce privește cadrele didactice, în anul înființării școlii, erau 21 de dascăli, în anul școlar 1970-1971 au fost 80, iar, în prezent, sunt 70 de cadre didactice. Cădirea școlii nu a beneficiat până acum de lucrări de restaurare foarte mari. „De la înființare, s-a înlocuit şarpanta şcolii şi tâmplăria și s-a construit sala de gimnastică finalizată în anul 2010. De asemenea, în localul B al școlii, s-a înlocuit acoperișul și s-au instalat hidranți. În cele trei localuri s-au montat sisteme de supraveghere și de alarmare.”
Cele mai multe proiecte Erasmus+ în ultimii trei ani
În Școala Gimnazială Nr. 11 Botoșani, au fost găzduite de-a lungul timpului evenimente dedicate Zilei Naționale a României, Zilei culturii naționale (15 ianuarie), Zilei unirii (24 ianuarie), Zilei Europei (9 mai), Zilei învățătorului (5 iunie), Zilei internaționale a educației (5 octombrie) etc. De asemenea, sunt organizate serbări de Crăciun și numeroase activități caritabile. De asemenea, elevii care au învățat aici au adus rezultate deosebite școlii. „Foarte mulți absolvenți ai școlii s-au remarcat în diverse domenii de activitate, în Botoșani, în țară sau în străinătate. Avem profesori ai școlii care au studiat aici, copii ai foștilor absolvenți care ne sunt elevi și suntem vizitați de multe ori de foști elevi care au devenit oameni de valoare, cunoscuți și respectați în domeniul pe care și l-au ales.”
Elevii școlii se remarcă anual prin zeci de premii și mențiuni obținute la etapele județene ale olimpiadelor și concursurilor, dar și prin calificări la etape naționale, unde obțin rezultate bune și foarte bune. Școala Nr. 11 este printre unitățile de învățamâmt care a atras cele mai multe fonduri europene. „În ceea ce privește proiectele europene, suntem una dintre școlile care au atras cele mai multe proiecte Erasmus+, în ultimii trei ani obținând finanțări de cel puțin 160.000 de euro, cu ajutorul cărora s-au realizat 52 de mobilități pentru profesori și 41 pentru elevi. Pe lângă acestea, s-au derulat 8 proiecte eTwinning și 4 proiecte transfrontaliere.”, a mai spus Eugenia Filip, directoarea școlii. La nivel regional, școala coordonează proiecte și concursuri la care participă anual mii de elevi și sute de profesori din oraș, din județ și din țară: „Start spre performanță”, „Lectură eminesciană”, „Profesionalism și eficiență în învățământ”, „Românie, plai de dor”. La nivel local, se derulează proiecte ca: „Mate+”, „Suflet verde”, „Natura – carte deschisă pentru minte și suflet”, „Care-i treaba cu cititul?”, „Dăruind, vei câștiga”.
Școala Gimnazială Nr. 11 a obținut de patru ori titlul de „Școală Europeană” în anii 2008, 2011, 2015 și 2019. Şcoala nu a avut alte denumiri, dar numele original a suferit mici modificări, în funcție de organizarea rețelei școlare: la înființare, s-a numit Şcoala Generală Nr.11 Botoşani, apoi, din 1990 până în 2012, Școala cu clasele I-VIII nr. 11 Botoşani, iar din 2012 până în prezent, Școala Gimnazială Nr.11 Botoşani.
Școala are și propriul site care paote fi accesat aici.