Pregătirile pentru sărbătoarea Crăciunului încep tot mai devreme. Oamenii își doresc să simtă frumusețea sărbătorii chiar și cu o lună mai repede. Spiritul Crăciunului simțit prin luminile stradale festive, prin filmele de Crăciun, prin ornamentele de tot felul apărute în magazine îi fac pe cei mici și cei mari să se bucure mai mult de această sărbătoare deosebită. 

Cei mai mici sunt nerăbdători să împodobească bradul, să mânâmce preparatele tradiționale de Crăciun, să se bucure de darurile aduse de Moș Crăciun și Moș Nicolae, să meargă cu colinda  ș.a.m.d.

Bradul de Crăciun

Oamenii împodobesc bradul de Crăciun chiar dacă nu știu de unde vine această traditie. Iată ce am aflat căutând pe internet.

,,Prin decorarea unui copac pentru solstițiul de iarnă se cinstea, în cultul Mithra zeul Soarelui. Chiar și în zonele nordice, ramuri de brad erau agățate la începutul iernii, pentru a face dificilă intrarea spiritelor rele, în același timp verdele dădea speranță pentru revenirea primăverii.” se arată pe wikipedia.

Cele mai iubite tradiții de Crăciun

Ioana Matfeev iubește sărbătoarea Crăciunului, iar tradiția ei preferată de Crăciun este împodobirea bradului: ,,Nu știu dacă am o tradiție anume preferată. Îmi place sărbătoarea în sine, în ultimii ani mai ales pentru tihnă pe care mi-o aduce după un an de muncă zi de zi. Mă bucur în perioada asta că stau cu mine, că meditez la ce am făcut bine, la ce am greșit, la ce vreau să fac. Ca tradiții, îmi place să am bradul ornat, bucuria aia de a fi împreună cu cei de acasă și seara de Ajun cu colinde și cadouri. Nu îmi doresc cadouri scumpe, ci pline de suflet.”

Ioana a mai spus că ornează în casă doi brazi, nu unul. „De vreo câțiva ani, pentru că iubim bradul de Crăciun, facem doi brăduți, câte unul pentru fiecare cameră, pentru a ne bucura din plin de această minunată sărbătoare. Biscuiții cu ciocolată de casă nu lipsesc în aceste zile.”

Mădălina Mihai de 17 ani ne-a spus că de când era mică simte spiritul Crăciunului prin oamenii îmbrăcați în urși și căiuți: ,,O tradiție preferată de Crăciun sau, mai degrabă, de sarbatori ar fi să văd spectacolul cu  urși, căiuți. Așa se îmbrăcau și frații mei in aceasta perioadă. E  o tradiție dragă mie deoarece costumele lor au fost făcute de bunica mea, foarte iubită de mine și de frații mei. E amuzant cum atunci când eram mică îmi era frică de oamenii aceia costumați, iar astăzi îi admir pentru puterea de a dansa, de a recita și de a merge din casă-n casă, îmbrăcați în niște costume extrem de grele. Nu pot să spun că familia mea are un obicei care a devenit o tradiție. Când vine vorba de sărbători, mereu îmi aduc aminte de implicarea părinților mei de a aranja preparatele și de a răsplăti și de a admira colindătorii, căiuții, urșii. Era amuzant atunci când tata încerca să ghicească cine se ascunde sub măști. Înainte, când frații mei erau de vârsta mea și se îmbrăcau în urși sau căiuți, ei organizau în sat de sărbători, împreună cu prietenii lor, un foc mare în centrul satului (lângă biserică) defilări cu dansuri realizate de urși, căiuți pe rând, începând de la biserică, strada principală până la ieșirea din sat. O dată cu plecarea fraților mei, din păcate, tradiția aceasta a mai pălit puțin, dar mă bucur că mai sunt câțiva care duc mai departe legenda personajelor menționate.”

Anisia Amărioarei de 13 ani a spus, însă, că ea se bucură, împreună cu familia ei, de un generos schimb de cadouri: ,,Nu am doar o singură tradiție preferată de Crăciun, ci mai multe. Una dintre ele ar fi împodobirea bradului în Ajunul Craciunului, împreună cu familia  în timp ce ascultăm colinde și ne bucurăm de atmosfera frumoasă. O traditie dragă  mie este și mersul la colindat din casă-n casă împărtășind astfel bucuria Nașterii Domnului. Eu împreună cu familia mea organizăm în fiecare an masa de Crăciun, unde ne oferim cadouri cu multă bucurie.

IMG_7545.jpeg