Serbările școlare de iarnă, importante pentru cei mici
Serbările școlare de iarnă sunt în toi în această perioadă. Elevii învață poezii, replici din piese de teatru, diferite dansuri, anumite gesturi pe care trebuie să le facă în timpul spectacolului. Serbările școlare se desfășoară mai ales la clasele primare.
Am stat de vorbă cu învățătoarea mea, Anamaria Avram, cu care pregătim, în prezent, serbarea de Crăciun. Ea ne-a declarat despre importanța acestor evenimente. „Serbările școlare sunt importante, deoarece le dezvoltă copiilor competențe de transmitere a cunoștințelor și îi ajută să comunice între ei, să intre în rolul personajului, să exprime diverse emoții și, în plus, se simt importanți fiind pe scenă, admirați de părinți, de întregul public. Pentru ei este un plus foarte mare. Le dă încredere în sine. Copilul, văzându-se pe scenă, știe că trebuie să cunoască rolul, să intre în pielea personajului, să exprime emoția cât de bine poate, se simte ascultat, se simte văzut și împreună formează o coeziune foarte frumoasă.”, a declarat Anamaria Avram.
Doamna învățătoare consideră că mai important decât multe roluri în spectacol, este să faci un rol, dar bun. „Cantitatea rolurilor nu este un lucru atât de important, contează calitatea rolului, modul în care copilul reușește să exprime emoția și rolul pe care l-a primit. De asemenea, nu cred că acesta ar trebui să fie un impediment într-o bună desfășurare a activității.”
Este foarte important ca învățătorul să discute cu elevii la împărțirea rolurilor. „Am ascultat opinia elevilor, le-am explicat că acest lucru nu evidențiază intelectul lui, cât poate să memoreze. Doar este un simplu rol pe care noi, învățătorii am decis că o să-l țină el fiind mai potrivit în situația dată.”
Doamna învățătoare ne-a spus că mai dificilă este pregătirea unei serbări școlare la clasele pregătitoare și I. „ Copiii încă nu memorează foarte ușor, sunt foarte emotivi, dar cu cât înaintează în vârstă, activitatea noastră se ușurează. Într-adevăr, cantitatea și calitatea rolurilor cresc, dar tot prin muncă foarte multă și prin implicarea cadrelor didactice și a elevilor bineînțeles.”