Zilele Eminescu se bucură, începând cu acest an de o nouă înfățișare. De data aceasta, evenimentul se va desfășura în perioada 14 – 17 ianuarie în mai multe locații din județul Botoșani, după ce anul trecut inițiativa a durat doar două zile (14 – 15 ianuarie 2024). Vor fi desfășurate vizite în atelierele unor artiști botoșăneni și licee, dezbateri, vernisaje.

 

Prima zi cu dezbateri, vernisaj și poeți la liceu

Prima zi din cadrul Zilelor Eminescu începe la ora 9:30 cu slujba Te Deum, la Biserica familiei Eminovici. La ora 10:00, în aceeași zi, se va desfășura dezbaterea intitulată „Patrimoniul transnațional al culturii române – dialog și mediatori interculturali, cooperare în rețele cultural-academice” și vor participa Mircea Martin (critic literar, eseist, director de editură, editor de carte, teoretician literar și profesor universitar român), Bruno Mazzoni (traducător), Constantin Chiriac (actor de teatru și de film român), Matei Vișniec (poet și dramaturg român, activ în acest moment în Franța), Mihai Pop (absolvent al Universității de Artă și Design din Cluj, artist vizual și coordonator al Galeriei Plan B, spațiu de producție și expunere a artei contemporane, deschis la Cluj în 2005, în colaborare cu Adrian Ghenie). Dezbaterea va avea loc la Amfiteatrul „Laurențiu Ulici” de la Memorialul Ipotești și va fi moderată de Iulian Costache (critic și istoric literar român și profesor la Universitatea din București).

 

 

Tot miercuri, 14 ianuarie, de la ora 12:00, va avea loc vernisajul intitulat „Alex Bodea și Ciprian Mureșan: Ilustrat, tipărit, copiat, învățat”. Expoziția este propusă de galeriile Plan B și Lutnița (Chișinău) și este îngrijită de Mihai Pop la sala „Horia Bernea” de la Memorialul Ipotești. Începând cu ora 13:00, la trei licee din oraș vor ajunge mai mulți poeți. În cadrul activității intitulate „Poeți la liceu”, Șerban Axinte, Sorina Rîndașu vor ajunge la Liceul „Dimitrie Negreanu”, Claudiu Komartin, Ligia Keșișian la Liceul „Octav Onicescu”. O altă activitate ce se va desfășura la un liceu din Botoșani este cea intitulată „Poeți în dialog”. De la ora 13:00, la Liceul „A.T. Laurian” vor fi prezenți Nichita Danilov și Adrian Alui Gheorghe.

 

De la ora 15:00, va avea loc o întâlnire online intitulată „Eminescu în limbile lumii” cu participarea traducătorilor. Întâlnirea va fi moderată de Mircea A. Diaconu și Mihaela Anițului și va avea loc la Amfiteatrul „Laurențiu Ulici” de la Memorialul Ipotești.

Prima zi din cadrul Zilelor Eminescu se va încheia cu Gala Premiilor Culturii Naționale și cu un recital intitulat „Domnule și frate Eminescu” susținut de Constantin Chiriac la Teatrul Mihai Eminescu începând cu ora 18:00. Evenimentul va fi moderat de Mihai Cojocaru.

 

Depunere de coroane de flori, vizite la artiștii botoșăneni și poeți la licee din județ

Cea de a doua zi din cadrul Zilelor Eminescu va începe la ora 9:00 cu  ședinţa Consiliului Local Botoșani: aprobarea titlului de Cetăţean de Onoare al Municipiului Botoşani pentru poetul laureat al ediției a XXXIV-a a Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” –  Opera Omnia. De la ora 10:00 se vor depune la statuia lui Mihai Eminescu de la Biserica Uspenia coroane de flori. Jumătate de oră mai târziu, tot la Biserica Uspenia va avea loc „Te Deum”. Tot de la ora 10:00 va avea loc o vizită la atelierul artistei Anei Maria Micu.

 

Miercuri, 15 ianuarie, activitatea „Poeți la liceu” se va desfășura în județ. La liceul „Regina Maria” din Dorohoi vor fi prezenți Ligia Keșișian, Claudiu Komartin, la Colegiul Național „Grigore Ghica” din Dorohoi vor ajunge Olga Ștefan și Laura Francisca Pavel, la Casa de Cultură Darabani/ Liceul „Dimitrie Cantemir” din Darabani – vor fi  Șerban Axinte și Sorina Rîndașu, iar la Liceul Teoretic „Doctor Mihai Ciuca” din Săveni elevii pot vorbi cu Constantin Iftime și Dan Sociu.

 

 

Începând cu ora 12:00, vor avea loc mai multe întâlniri la Cafeneaua Artelor: Ștefan Teișanu va modera o consultare publică pentru o strategie de cultură regională. De la ora 15:00 vor avea loc două evenimente moderate de Claudiu Komartin: Ediția 309/ Ediție specială – Institutul Blecher și activitatea „Edituri și autori” de la ora 16:00 în prezența lui Claudiu Komartin (Casa de editură Max Blecher din București), Alex Ciorogar (OMG din Cluj) și a Luciei Țurcanu (Cartier din Republica Moldova).

 

Alex Ciorogar
Lucia Țurcanu

 

Gala de decernare a Premiului Naţional de Poezie „Mihai Eminescu“ – Opera Omnia va avea loc la ora 17:00. Spectacolul de gală va fi susţinut de Grigore Leșe. De la ora 20:00, la Cross Pub, va avea loc evenimentul „Eminescu feat. Ginsberg. Happening poetic” cu Cristian Gherghel la note și Ionuț Caras la vorbe.

 

 

Cea de a treia zi cu două vizite în atelier și cu prima ediție a Discuției Secrete

Cea de a treia zi din cadrul Zilelor Eminescu (joi, 16 decembrie) va începe la ora 10:00 cu o vizită în atelierul lui Dan Sociu, iar de la 13:00 la profesorul de desen Gheorghe Stanciu. De la ora 15:00 va avea loc activitatea intitulată „Recitindu-l pe Eminescu” moderată de Rita Chirian și Lucia Țurcanu la Ispectoratul Școlar Județean Botoșani. De la ora 20:00, la Wenge, va avea loc prima ediție a Discuției secrete: Festival de literatură, ediție specială la Botoșani.

Liviu Papadima și Ioana Pârvulescu la Botoșani

Ultima zi începe la fel ca cea precedentă cu o vizită la atelierul lui Constantin Dracsin, de la ora 10:00.  De asemenea, de la aceeași oră, se vor afla în dialog Liviu Papadima și Ioana Pârvulescu, la Casa Corpului Didactic.

De la ora 12:00, la Cafeneaua Artelor, se va desfășura activitatea  intitulată „Atelier Poster Poem”, iar de la 16:00, expoziția „Poster X Poem” la Gara din Botoșani.  Cea de a doua seară din cadrul Discuțiilor Secrete: Festivalul de literatură, ediție specială la Botoșani va avea loc la ora 20:00, la Wenge.