Ce facem în weekend? | Expoziții și piese de teatru
Botoșănenii preocupați de cultură se pot bucura în acest weekend de expoziții de artă, dar și de piese de teatru oferite de actorii botoșăneni.
Galeriile de artă „Ștefan Luchian” propun, pentru perioada 1 februarie – 3 martie 2025, ediția a II-a a Bienalei Naționale de Pictură și Grafică „Ștefan Luchian”. Evenimentul expozițional, organizat de Societatea Culturală ,,EXPO-ART” Botoșani (președinte Liviu Șoptelea, artist vizual), îl are ca invitat de onoare pe artistul Liviu Suhar.
Două expoziții de artă la Galerii
Pe simezele galeriilor vor putea fi admirate lucrări de pictură și grafică semnate de peste 100 de artiști români profesioniști, de diverse vârste, formați la școli diferite, majoritatea membri ai Uniunii Artiștilor Plastici din România (U.A.P.R.), proveniți din întreg arealul geografic al țării, dar și din Republica Moldova (Chișinău), Israel (Tel-Aviv) și Germania (Düsseldorf). Vernisajul va avea loc, sâmbătă, 1 februarie 2025, ora 11.30. Intrarea este liberă, iar programul de vizitare este zilnic între orele 9.00 și 16.30.
Tot la Galerii, dar la Colecția de artă, duminică, de la ora 18.00, va avea loc vernisajul expoziției „Tehnici tradiționale de țesere a scoarțelor în România și Republica Moldova”.
Alături de Muzeul Județean Botoșani, reprezentat prin Muzeul de Etnografie, vastul demers expozițional mai angrenează Muzeul Olteniei Craiova – Secția Etnografie, Muzeul Național al Țăranului Român, Muzeul Astra din Sibiu, Muzeul de Etnografie din Piatra Neamț, Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Baia Mare și Muzeul Maramureșului din Sighetul Marmației.
Demersul expozițional încorporează covoare și țesături reprezentative pentru specificul regional al Moldovei, Transilvaniei, Maramureșului, Banatului, Munteniei, Olteniei și Basarabiei, anvergura cronologică a pieselor etalate întinzându-se între secolele XVIII-XX.
Valențele identitare și comunitare, tradiționale și estetice, ritualice și funcționale ale ansamblului exponatelor vor permite publicului vizitator imersiunea în spectaculosul univers etnografic
autohton. Expoziția va putea fi vizitată în Sala Noua Galerie, în perioada 5 februarie – 23 martie
2025, de miercuri până duminică, între orele 10.00 și 18.00.
„Ivan Turbincă”, în weekend la teatru
Botoșănenii care iubesc teatrul vor putea urmări, sămbătă, 1 februarie, de la ora 19.00, spectacolul „L.M.A.” de Selma Dragos , regia Delia Gavlitchi. Scenografia aparține lui Tomos Tȕnde, coregrafia – Victoriei Bucun. Sound design lui Adrian Cimpoeșu (Văzduh), iar montajul video lui David Tuluș. Distribuția este următoarea: Dana Bucătaru, Andreea Moțcu, Cezar Amitroaei, Lidia Uja, Ioan Crețescu, Alexandra Vicol, Laura-Alexandra Purice și Eric Cracană. Spectacolul prezintă o trupă de actori binevoitori care invită doi adolescenți să contribuie la realizarea unui spectacol de teatru despre adolescență. Dezacordurile încep repede. Adulții, convinși că știu mai bine cum stau lucrurile cu adolescența, căci au trecut deja de mult prin ea, iar ce urmează e dramatic. Tot mai dramatic.
Tot actorii de la teatrul „Mihai Eminescu” îi așteaptă, și duminică, pe botoșăneni să vizioneze spectacolul „Ivan Turbincă”, după Ion Creangă, regia Ion Sapdaru. Evenimentul are loc la teatru, pe 2 februarie, de la ora 19.00. Scenografia aparține lui Mihai Pastramagiu, coregrafia – Victoriei Bucun. Măștile au fost asigurate de Gelu Rîșca, iar din distribuție fac parte Bogdan Horga, Andreea Moțcu, Ella Nistor, Alexandra Vicol, Lorena Petronela Chiribuță, Silvia Răileanu, Bogdan Muncaciu, Sorin Ciofu, Cezar Amitroaei, Gheorghe Frunză, Alexandru Dobynciuc și Răzvan Amitroaei. Prețul biletului este de 40 lei la balcon, 50 lei la stal, iar la lojă, prețul este de 60 lei! Prețul biletului pentru elevi este 20 lei, iar pensionarii plătesc 25 lei pentru a viziona spectacolul. Este unul dintre cele mai vechi spectacole ale colectivului de actori botoșăneni dintre cele care se joacă în prezent.
Teatrul Vasilache îi așteaptă pe cei mai mici botoșăneni la spectacolul „Frumoasa şi Bestia”, care poate fi vizionat duminică, 2 februarie 2025, de la orele 11:00 și 12:30. Este un spectacol de Valentin Dobrescu, după o poveste engleză. Regia artistică aparține lui Valentin Dobrescu, iar scenografia lui Mihai Pastramagiu. Muzica este creată de Alin Macovei-Moraru. Din distribuţie fac parte Adelina Cojocariu, Andrei Iurescu, Marius Rusu, Ioana Buta, Anamaria Chelaru, Alin Gheorghiu şi Ana-Maria Apetrei. Spectacolul este recomandat copiilor peste 3 ani. Prețul biletului este de 20 lei.
Filarmonica „George Enescu” nu are săptămâna aceasta un concert programat, sala și orchestra fiind rezervate firmei Electroalfa pentru un eveniment privat.