În ceea ce privește rockul de azi, subgenurile cele mai ascultate sunt alternative ( The Mono Jacks, Om la lună, Byron etc), hardcore (Vița de Vie), folk metal (Bucovina, E-An-Na, Graiu), etno rock (Via Dacă), indie (Stema).

Din trecut reținem Phoenix, Roșu și Negru, Compact, Iris, Holograf, Trooper etc. Am fost curioși să aflăm despre modalitățile de susținere și promovare a trupelor de ieri, în comparație cu cele de azi.

 

Doru Ionescu - Jurnalist
Doru Ionescu – Jurnalist

Doru Ionescu este jurnalist muzical și realizează săptămânal la Rock FM emisunea ,,Puls Rock”. La începutul aniilor ‘90 el deținea revista ,,Rocker”, unde promova tinerele formații ale genului. L-am întrebat dacă vede vreo diferență între trupele despre care scria în paginile revistei imediat după Revoluție și cele despre care vorbește astăzi la emisiunea ,,Remix” de la TVR Cultural.

„Este aceeași creativitate numai că ea se exprimă astăzi altfel. Atunci nu existau videoclipuri, acum ele concură la accelerarea unei piese în vizualizări și ascultări și așa mai departe. Chiar unii acum mai întâi au  ideea clipului în cap și în funcție de el fac o melodie, dar întotdeauna a fost creativitate la noi în România, indiferent de genul muzical., a declarat Doru Ionescu.

Înainte de a deveni jurnalist, Doru a avut propria trupă numită Crepuscul cu care cânta în concursurile și festivalurile la modă atunci. Ca orice iubitor de rock, avea și trupe preferate. În anii 80, îmi plăcea foarte mult o trupă pentru că avea stilul uneia dintre trupele mele preferate Rush, se numeau Floare albastră, azi nu mai există.  Membrii combinau un fel de Progressive cu New wave. În anii 90 chiar s-au reinventat, au dat în Power progressive aproape,  foarte interesant.”

Dintre trupele noi, lui Doru îi plac Dincolo de Ziduri din Timișoara, Byron cu noul lor album „Efemeride”. O voce nouă pe care jurnalistul o apreciază este Elven Bird spunând despre ea că are spirit rock.