Colaje cu personalități la Galerii. O expoziție încântătoare!
Colecția de artă a Galeriilor „Ștefan Luchian” a găzduit un eveniment mai puțin întâlnit, poate chiar în premieră, la Botoșani, și astfel, cu atât mai așteptat și interesant pentru omul îndrăgostit de artă. Tot un soi de artă a creat și Ioana Buchi, tânăra artistă, aflată la primul ei vernisaj, descoperită recent între creatorii de frumos ai orașului. E nevoie, aș spune într-un oraș ca Botoșani, să apără din când în când, noi revelații în domeniul creației.
Ioana nu propune un șir de tablouri în acuarelă, ci o artă mai puțin cunoscută publicului de la noi. Arta colajului. Intitulată „Timpuri în colaj”, expoziția artistei propune 20 de lucrări reprezentând, în totalitatea ei, personalități de la noi și de peste hotare. Barack Obama, Albert Einstein, regina Angliei, Monalisa stau foarte bine alături de marii români Brâncuși, Luchian, Iorga sau liberalul Brătianu. De fapt, aici e și partea puternică a farmecului. Oamenii recunosc chipurile, zâmbesc, închid un ochi, apoi, cu ambii sau cu câte unul, pe rând, fixează detaliile.
Aidoma unei picturi, tablourile îți fixează privirea în fiecare detaliu al lucrării. Mintea privitorului lucrează, analizând temeinic fiecare material folosit de Ioana la decorul portretului. Nu doar relevarea portretelor reprezintă cheia expoziției, ci și tehnica folosită. Autoarea demonstrează prin creațiile expuse, nu doar meticulozitate și răbdare, ci și un deosebit simț estetic. Create în aceeași notă, linie și culoare, tablourile surprind fiecare în parte prin bucuria de a recunoaște, prin jovialitate și prin alegerea materialelor folosite. Decupaje din ziare ori reviste într-o combinație firească și bizară totodată cu fragmente ale unor obiecte găsite sau păstrate prin casă, cum jucăuș a găsit autoarea să ilustreze limba marelui savant Einstein din celebrul său portret sunt folosite atent la ilustrarea operei.
Gheorghe Median, istoric, a fost cel care a descoperit în casa bunicii autoarei un tablou fiind impresionat de complexitatea acestuia. Tot el a propus la Galerii prima expoziție semnată Ioana Buchi. „Tehnica aceasta a colajului nu poate fi abordată decât de niște oameni profunzi. Ioana este un om cu lucruri serioase la bază, care știe istorie, literatură, care știe cum să se apropie de un personaj”, a spus Gheorghe Median, cel care a prezentat lucrările Ioanei la vernisaj. Pentru autoare, expoziția de azi reprezintă un omagiu adus unor personalități ce au lăsat în urmă valori și care pot constitui oricând modele pentru noi toți. „Aceste personalități au lăsat în urma lor ceva, sunt persoane destul de iconice. Am vrut să aduc un omagiu lor. Acesta este și motivul numelui ales expozției.”, a spus Ioana la expoziție, vizibil emoționată.
Ce este colajul și de unde vine?
Colajul este o formă de artă care implică procesul de lipire și asamblare a unei varietăți de materiale pe o suprafață plană. În utilizarea tehnică a colajului se folosește pe lângă hârtie și alte materii prime precum: țesături, metal sau lemn. Este un procedeu în arta modernă care constă în compunerea unui tablou prin lipirea unor elemente eterogene, în scopul obținerii unui tablou.
Istoric vorbind, colajul a fost folosit ca tehnică încă din perioada din care invenția hârtiei a avut loc, în China) însă popularitatea sa a crescut o dată cu inventarea fotografiei, în secolul 19. Max Ernst, Pablo Picasso sau Hoch sunt doar câțiva din artiștii care au fost inspirați de această tehnică.
Situat la începutul modernismului, colajul are beneficii importante, începând cu educarea perspectivei de ansamblu și de lucru cu texturi și culori. Pentru realizarea unui colaj cel mai frecvent sunt folosite pânza sau cartonul pânzat, fotografii, printuri decupate din ziare ori reviste, materiale textile subțiri, diferite pensule.