Cum îi apropiem pe copii de lectură?
Cititul este foarte important pentru copii, deoarece îi ajută la dezvoltarea vocabularului, a imaginației, la coerența exprimării și, nu în ultimul rând, a culturii generale. Totuși, copiii de azi, pasionați mai mult de telefonul mobil nu mai au atracție pentru lectură. O recunosc chiar și profesorii lor de limba română.
Profesoara de limba și literatura română, Ana Maria Gomboș, spune că lipsa de interes față de carte a copilului este cauzată și de timpul tot mai limitat al părinților de acasă. „Trăim într-o epocă nebună în care oamenii nu mai au timp. Părinții vin foarte târziu de la serviciu, chiar și la șapte, opt seara, nu le mai arde să mai stea cu copilul, să citească amândoi dintr-o carte. Asta cred eu că ar fi o idee, o tehnică destul de eficientă, să citească împreună cu copilul.”, a declarat profesoara.
Tot de la ea am aflat că gustul pentru cărți ar putea veni și dintr-o vizită la bibliotecă, un popas la o librărie, la târguri de carte etc. Lipsa dorinței pentru citit ar putea fi determinată și de lipsa de răbdare. „Chiar dacă în citit să zicem că nu ai un feedback imediat ca la telefon, pentru că necesită mai multă răbdare, mai mult timp, iar generația copiilor din ziua de astăzi vrea imediat să aibă un feedback, să apară ceva pe ecran, la lectură nu apare, trebuie să parcurgi pagină cu pagină și rând cu rând, până ajungi la intrigă, până ajungi la deznodămândul poveștii, dar din punctul meu de vedere, e mult mai savuros acest mod de a descoperi lumea.” Profesoara cu care am stat de vorbă recomandă pentru copiii care nu iubesc cărțile audiobook-urile sau aplicația Voxa.
Bucuria copilului de a citi de la grădiniță nu este cea mai bună metodă de-al apropia de carte. „Cel mai bine ar cel mic să învețe la școală să citească, pentru că dacă începe de dinainte să învețe literele, s-ar putea la școală să nu mai fie atât de interesant pentru el să le descopere, să vadă cum e să pătrunzi în magia cărții, să lege literele în silabe și silabele între ele, să formeze cuvinte.”
Nu uitați, o spun toți profesorii de limba și literatura română si psihologii, pentru a dezvolta copiilor pofta de citit, e foarte important să le citim de mici, să-i punem să povestească după imagini și nu să le dăm telefonul în mână de la vârste foarte mici. Puteți asculta întreaga discuție cu profesoara Ana Maria Gomboș la podcastul „Vreau să știu” realizat de Medeea Lazăr pentru „Vocea Buzz”.