Redecorarea hainelor este un nou trend în ceea ce privește vestimentația mai veche. Pentru cei creativi este un hobby, un mod de a-și exprima trăirile. Pentru  ceilalți e o posibilitate de a-și înnoi garderoba. 

De exemplu avem niște blugi purtați, mai vechi, în stare bună, de care ne-am plictisit. Decât să-i refolosim la alte treburi gospodărești, putem să-i înfrumusețăm pictându-i sau brodându-i. În ultimul timp a devenit o modă să-ți pictezi hainele. Eu personal fac asta de la 11 ani jumătate.

Prima pereche de pantaloni pe care am personalizat-o a fost cea purtată la spectacolul aniversar dedicat celor 13 ani de Buzz. Mi-a plăcut foarte mult ce a ieșit și am continuat. Pe parcurs, mi-am dezvoltat această abilitate, procurându-mi cu ajutorul părinților culori acrilice pe care le-am combinat în diverse tonuri. Am personalizat haine pentru familia mea și prietenii noștri, cu modele alese de ei. Hainele pictate au fost atât noi cât și vechi, dar, mai ales, cele uzate au căpătat o nouă viață. Astfel, am reciclat și hainele nu au mai ajuns la gunoi. Până acum am pictat doar pe pânză și pe pereți, dar pe viitor mi-aș dori să experimentez și pictura pe sticlă.

„Redecorez haine de la 10 ani”

Am observat și la colega mea din redacția Buzz, Veronica Oroșanu de 14 ani aceeași preocupare. La fel ca mine și-a pictat ținutele pentru concursul de miss și mister din tabăra noastră, fiind apreciată de trainerii prezenți, totodată membrii de juriu în concurs, pentru creativitatea dovedită. ,, Am început să pictez haine de când aveam 10 ani, am văzut de foarte multe ori pe rețelele de socializare diferite modele și designuri pe care le voiam foarte mult, dar nu aveam bugetul potrivit sau nu le găseam si m-am hotărât să le fac singură. O fac pentru a-mi îmbunătăți stilul vestimentar, dar și ca un hobby pentru că mă distrează. , a declarat Veronica.

Câteva haine pictate de Veronica:

Aprecieri pentru desenele mele

Părinții mei sunt foarte încântați de activitatea pe care o fac, motiv pentru care le-am cerut o părere pentru hainele pe care le pictez eu.

„Eu port cu mândrie hainele pictate de fiica mea pentru că sunt unicat și sunt apreciate de cei din cercul meu de prieteni.” a declarat Elena Bodârlău.

„Îmi place nespus de mult acest hobby al fiicei mele, deoarece este plin de originalitate, sunt mândru de ea, iar cel mai mare avantaj e că întotdeauna voi avea parte de haine unicat.”, a declarat Sorin Bodârlău.

Este un hobby pe care îl poți dezvoltam în timpul liber, care îți stimulează simțul artistic, creativitatea. Te poți folosi de internet pentru surse de inspirație, pentru idei de materiale pe care să le folosești. De exemplu, pe Profiart.ro poți afla o mulțime de informații utile privind modul cum poți împrospăta piesele vestimentare din garderobă, dându-le o nouă viață prin pictură cu culori acrilice, markere permanente, spray-uri pentru textile. Pe aplicația Pinterest poți găsi o gramadă de idei și lucruri noi pe care să le adaugi în creațiile tale.

Sfaturi pentru a-ți picta hainele

În continuare câteva sfaturi utile cei aflați la început de drum artistic în acest domeniu. Sunt îndrumări pe care ți le dau ca urmare a experienței mele.

  • Când vrei să îți pictezi haine închise la culoare cu culori deschise, este neapărat nevoie să dai cu un strat alb și apoi, culoarea va rezista pe material.
  • Dacă îți pictezi o haină este opțional să dai cu mod podge (un lac transparent pe care îl poți găsi și pe emag) pentru haine. Asta pentru a-ți proteja arta creată.
  • Este neapărat să pui o bucată de carton în interiorul hainei pentru a proteja partea de dedesubt și a nu o păta.
  • Nurealiza desene foarte mari și complexe, deoarece tricourile sunt din materiale moi și devin foarte rigide (excepție fac jachetele de blugi)
  • Nu puneți multe straturi de culoare pentru că s-ar putea sa se îngroașe substanța și să se crape. În timp nu va mai arăta bine desenul.
  • Eu recomand să folosiți culori acrilice pentru că rezistă mai mult pe material, linere cu pigment negru.
  • Spălarea hainelor pictate manual se face întorcându-le pe dos, la o temperatură moderată.
  • După uscare pentru ca pictura să se imprime, vom folosi fierul de călcat, fără aburi și hârtia de copt. Punem foaia de copt pe desen și o netezim cu fierul de călcat ușor încălzit.