Cu toții am auzit măcar o dată vorbindu-se despre toleranță și empatie, dar câți dintre noi am aplicat aceste principii în propriile vieți? Ei bine, în perioada 11-15 noiembrie 2024, la Liceul Tehnologic ,,Nicolae Iorga”  din Negrești, Județul Vaslui, s-a desfășurat ,,Săptămâna Toleranței”, interval în care au avut loc diferite activități impotriva violenței în scoli. 

,,Săptămâna Toleranței” face parte din cadrul proiectul ,,Împreună pentru toleranță, nonviolență și empatie!”. Proiectul se desfășoară în perioada noiembrie 2024 – mai 2025, fiind planificat de o echipă de profesori din liceu  coordonată de profesoara Mihaela Hânceanu.

În perioada amintită, a fost marcată ziua internațională a toleranței, sărbătorită pe 16 noiembrie conform deciziei ONU printr-o serie de activități.  

Acest proiect face parte din Programul Național de prevenire și combatere a violenței „Împreună prindem curaj!”, urmând a fi finanțat de către Ministerul Educației cu suma de 5000 de lei, sumă solicitată de către inițiatori prin Formularul de Aplicație.

Prima activitate coordonată de membrii Consiliului Elevilor a fost o campanie de promovare a toleranței. Elevii – voluntari, coordonați de echipa de proiect, au elaborat materiale și au explicat în fiecare clasă necesitatea transformării tuturor colectivelor de elevi în „clase tolerante”.

„Toleranța începe de acasă!” a fost o altă activitate organizată sub forma unui atelier de lucru la are au participat 30 de părinți ai elevilor din liceu. S-a discutat despre situațiile în care se manifestă toleranța în cadrul familiilor, insistându-se rolul pe care îl au părinții în dezvoltarea valorilor promovate și în cadrul proiectului. 

Atelierele și jocurile propuse în cadrul acestei activități au urmărit încurajarea elevilor la înțelegere între semeni, respect reciproc, dialog și cooperare. 

„Culoarea toleranței” a fost votată ALBASTRU și asta printr-un formular Google. Prin urmare, pe data de  15 noiembrie, elevii și profesorii liceului au purtat un element de îmbrăcăminte sau un accesoriu de culoare albastră, marcând astfel ziua internațională a Toleranței.

 Activitatea care a încheiat săptămâna a fost cea intitulată „Zâmbesc și asta vreau să primesc”. Aceasta a adus multe zâmbete printre elevii și profesorii liceului. Tinerii au promovat toleranța împărțind zâmbete colegilor din clasă, din alte clase și profesorilor.

„Prin implementarea proiectului -Împreună pentru toleranță, nonviolență și empatie!- ne propunem să îi ajutam pe elevii noștri  să conștientizeze  importanța dezvoltării unor valori precum: toleranța, nonviolența, empatia, prietenia, fair play-ul, să schimbăm climatul și atmosfera generală din liceu prin implicarea directă atât a elevilor cât și a părinților și cadrelor didactice. Prin efortul comun al celor trei factori ne dorim scăderea actelor de violență de orice fel și prevenirea stărilor conflictuale.” a declarat doamna profesoară Mihaela Hânceanu. 

sursa foto:

https://www.instagram.com/cse.ltni?igsh=MTZkdjYweTVqZXhwbA==

Rezultatele au apărut încă de anul trecut

În anul școlar anterior, în cadrul aceluiași program, a fost implementat un alt proiect, acesta fiind „Uniți împotriva violenței!”, finanțat de asemenea de Ministerul Educației cu suma de 3773 lei.

Cadrele didactice din echipa de proiect au colaborat cu instituții precum Biroul de Siguranță Școală, Poliția de Proximitate Negrești, Direcția de Asistență Socială Negrești și cu alte cadre didactice atât din școlile gimnaziale din mediul rural din apropiere cât și din județ.

Atat elevii și părinții, cât și profesorii au participat la ateliere și dezbateri referitoare la conștientizarea riscurilor fenomenelor de violență, recunoașterea semnelor unei victime a abuzurilor/violenței/bullying-ului, definirea formelor violenței și a protagoniștii actelor de violență (agresor, victimă, martor/spectator), împreună propunând soluții pentru prevenirea și combaterea actelor de violență.

În cadrul acestui proiect au fost organizate campanii de promovare a nonviolenței, flashmob, marș antiviolență și a fost elaborat un ghid de activități în care pot fi implicați părinți și elevi. Bilanțul proiectului în cifre este următorul 40 cadre didactice, 280 de elevi și 35 de părinți implicați în activități.

,,Rezultatele proiectului, însă, nu pot fi măsurate în cifre concret, dar se remarcă o deschidere a elevilor, părinților și cadrelor didactice pentru participarea la astfel de activități și implicarea activă în prevenirea violenței.” a menționat sursa noastră. 

Alee cu umbrele suspendate

Eevii vor putea participa la un concurs de eseuri, respectiv la unul de filmulețe, câștigătorii urmând a fi premiați cu jocuri de strategie.

Ca finalizare a proiectului va fi amenajată Aleea Valorilor din umbrele colorate suspendate, în zona de intrare a elevilor.

Activitatea, integrată în proiect la propunerea președintelui Consiliului Elevilor din liceu, va rămâne mărturie a activităților și va reaminti importanța promovării valorilor incluse în proiect.

,,Ideea aleii cu umbrele este mai mult decât un gest simbolic; este un mesaj puternic despre diversitate, acceptare și sprijin reciproc. Fiecare umbrelă reprezintă un scut împotriva prejudecăților și un pas înainte spre o comunitate mai unită și mai empatică. Prin această inițiativă, vreau să aducem în liceul nostru un colț de inspirație, care să reamintească fiecărui elev cât de important este să fim solidari și toleranți.” ne-a declarat Bogdan Hanu, președintele Consiliului Elevilor.