Anul 2023 este considerat cel mai cald an din istoria României, conform Administrației Naționale de Meteorologie. S-a înregistrat o temperatură medie de 12,5 grade și o abatere termică de 2,3 grade față de normalul perioadei 1981-2010.

Intervalul de timp 2012-2023 devine astfel cea mai caldă perioadă de 12 ani consecutivi din istoria măsurătorilor meteorologice, conform Administrației Naționale de Meteorologie.

Conform Serviciului pentru schimbări climatice Copernicus, și la nivel european, 2023 a fost cel mai cald an înregistrat vreodată. Oamenii de știință avertizează că încălzirea globală, perioadele de secetă severă vor continua în condițiile în care emisiile de gaze cu efect de seră sunt în creștere.

Tendința actuală a încălzirii globale este rezultatul activităților antropice și se desfășoară cu o rată fără precedent. Acest fenomen este legat de efectul de seră, proces prin care atmosfera strânge o parte a energiei solare, cealaltă parte fiind radiată înapoi în spațiu.

Cel mai călduros Crăciun din ultimii șase ani

Gazele cu efect de seră, dioxidul de carbon, metanul, oxidul de azot sunt rezultatul, arderii combustibililor, fosili, iar în acest moment depășesc semnificativ nivelurile preindustriale.

Organizația Meteorologică Mondială a atras atenția în cadrul summit-ului ONU din Dubai privind clima, că în 2023, condițiile extreme înregistrate au ,,lăsat o amprentă de devastate și disperare”, precizând și că ritmul schimbărilor climatice a crescut alarmant.

Cel mai cald an din istorie a avut și cel mai călduros Crăciun. Maxima zilei a fost de 17 grade Celsius, iar la stația mediului de la Calafat s-au înregistrat peste 20 de grade, un record al temperaturii al ultimilor șase ani. O masă de aer tropical a ajuns din sudul continentului în țară noastră, iar astfel s-au atins temperaturi foarte ridicate în luna Decembrie.