Jandarmii botoșăneni au sărbătorit 174 de ani de la înființare printr-o acțiune amplă care a avut pe Pietonalul Unirii. Prin aceasta, oamenii au putut să vadă autovehiculele jandarmeriei, armamentul și uniforma din dotare.

Mai mult decât atât, botoșănenii au participat la ateliere demonstrative, putând să observe ce face un jandarm într-o misiune. Atracția principală a copiilor a fost Țuțu, cățelul jandarmilor botoșăneni, în vârstă de 12 ani, acum în rezervă. Jandarmii au făcut demonstrații cu câinele, arătând cum acesta reacționază când găsește hoțul sau agresorul.

„Anul acesta și anul trecut am ieșit pe pietonalul unirii în întâmpinarea botoșănenilor cu ateliere de prezentare, cu mijloacele auto, cu cățeii de serviciu care vor face exerciții demonstrative,  de disciplină și intervenție. De asemenea, colegii mei au pregătit pliante cu oferte educaționale pentru Școală Militară de Subofițeri de Jandarmi Fălticeni, iar cei interesați vor primi informații suplimentare în acest sens.”, a declarat Dan Izotov, plutonier adjunct, purtător de cuvânt al Inspectoratului de jandarmi.

La Școala Militară de Subofițeri de jandarmi din Fălticeni sunt într-un an, potrivit purtătorului de cuvânt Dan Izotov, două serii de examene. Pentru aceste două serii sunt disponibile 1400 de locuri.

„Atractivitatea pentru această carieră încă rămâne la un nivel destul de ridicat și este o meserie atractivă care atrage tinerii, dar n-aș putea spune că a crescut.”, a mai spus Dan Izotov.

Jandarmeria Botoșani are, în prezent, un număr de opt câini specializați pe patrulare și intervenții. Aceștia sunt folosiți, în general, în misiuni de restabilire a ordinului și circulației publice, la meciuri de fotbal și la menținerea și descurajarea persoanelor care devin agresive în comportamentul lor.

Cum sunt dresați câinii?

Câinii au o perioadă foartă lungă în care învață, sunt instruiți și perfecționați. Încă de la patru luni, ei încep o perioadă de predresaj, după care încă una de patru luni de instrucție. Nivelul superior superior de dresaj este  pentru perfecționarea, specializarea și atestarea în domeniul în care sunt folosiți.