Limbajul tinerilor de azi, motiv de conflict cu cei mai în vârstă?
Limbajul folosit de tinerii de astăzi poate dezvolta un conflict cu cei mai în vârstă, neobișnuiți cu vocabularul noii generații ce îi reprezintă pe copiii nascuți între anii 1997-2012.
Tinerii și copiii de azi reprezintă generatia Z, potrivit unei cercetări realizate de Pew research. Ei s-au născut cu telefonul în mână și conform unui studiu Business Insider, 80% dintre micuții de azi au un smartphone până la 13 ani. Este normal ca ei să se obișnuiască cu un tip de limbaj pe care bunicii și părinții lor îl înțeleg mai greu. Totuși, psihologii susțin că totul ține de comunicarea dintre cele două persoane din generații diferite.
„Nu cred că limbajul generațiilor accentuează conflictul dintre generații, ci mai degrabă o comunicare deficitară. A comunica înseamnă a pune întrebări, a cere clarificări, detalii suplimentare când nu îți este clar ceea ce ți s-a comunicat. De asemenea, de a oferi tu detalii suplimentare când observi că ceea ce ai comunicat a ajuns la urechile partenerului de conversație într-o manieră diferită.”, a declarat Cristina Lupașcu, psihoterapeut.
Ea a mai spus că e foarte importantă empatia față de persoana cu care stăm de vorbă. „Putem să învățăm a comunica fără să interpretăm, să trecem prin filtrul propriu informația, ci doar să fim deschiși să ascultăm și să înțelegem și punctul celuilalt de vedere.”
Dicționarul noii generații
Limbajul tinerilor a format un așa zis dicționar al lor, cu cuvinte pe care doar ei le înțeleg, folosite între ei. Pentru a nu dezvolta acest conflict, tinerii și copiii trebuie să fie atenți cum și unde folosesc aceste cuvinte și expresii noi. Influența acestora vine de pe rețelele folosite de noua generație, mai ales Tik Tok.
Iată câteva:
- Cringe = Folosit pentru a descrie ceva jenant sau incomod de urmărit sau de auzit.
- Vibe = Se referă la atmosfera generală a unei situații sau la starea de spirit a unei persoane.
- Sus = Prescurtarea de la cuvântul „suspect” sau „suspicious”, folosit pentru a descrie ceva ce pare suspect sau dubios.
- Slay = Înseamnă a face ceva extrem de bine sau a arăta foarte bine.
- Cap/No cap = „Cap” înseamna minciună, iar „No cap” indică faptul că vorbești serios sau spui adevărul.
- Flex = Se referă la afișarea ostentativă a bunurilor materiale sau a realizărilor personale.
- Yap = Se referă la cineva care vorbește mult despre același subiect, uneori fără sens.
- Bet = O formă de a spune „de acord” sau „ok” într-un mod entuziast. E folosit adesea ca răspuns la o provocare sau o propunere.
- Crush = este o stare afectivă și anume de îndrăgostire intensă, sentimentele (sau senzațiile) fiind nutrite în special față de cineva la care este greu să ajungi. Un fel de iubire imposibilă, foarte intensă și de scurtă durată. Este caracteristică persoanelor foarte tinere.
- Dope =Droguri. Asta înseamnă dope – din cele ilegale, ca de exemplu, heroină sau marijuana. Nu prea e ceva ce ai vrea să auzi în conversațiile celor dragi ție.
- Chill = înseamnă să te relaxezi, să o iei ușor. Dacă ți se spune asta, e un semnal că interlocutorul consideră că dramatizezi prea tare sau că faci prea mare caz de ceva.
- Rizz = Ceva ce, pe vremuri, se numea sex-appeal, adică o carismă anume a unui bărbat, în cazul de față, care rezultă în capacitatea lui de a atrage și de a agăța femei.
- Bruh = Bruh, mai demult scris bro, se traduce în română prin frate. Nu acela de sânge, din familie, ci un prieten sau tovarăș băiat / bărbat.
- Sike = este o interjecție a cărei formă originală a fost psych! Se pune la sfârșitul unei propoziții care se vrea a fi negată, sub formă de glumă / ironie / sarcasm, similar cu Not!