Sfânta Parascheva este una dintre cele mai îndrăgite sfinte creștine din calendarul ortodox. Ea este prăznuită în fiecare an, pe data de 14 octombrie, când are loc cel mai mare pelerinaj ortodox din România.

Am avut ocazia să discut despre viața Sfintei Parascheva cu doamna profesoară de religie, Timofti Maria, care mi-a împărtășit gândurile sale despre importanța sărbătorii.

“Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iași se bucură anual, în țară, de un cult deosebit. Credincioșii din toate locurile, în sărbători, în posturi și în fiecare vineri (considerată ziua Sfintei Parascheva) vin la racla sfintei cu multă evlavie, pentru a cere sănătate, ajutor și binecuvântare”.

Sfânta Parascheva s-a născut în localitatea Epivata, într-un sat al Traciei, în secolul al XI-lea, într-o familie de creștini cu multă avere.

Mergând la biserică, împreună cu mama sa, la frageda vârstă de 10 ani, a auzit cuvintele Mântuitorului „Cel ce voiește să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea sa și să-Mi urmeze Mie.”

Ea a fost mișcată de aceste cuvinte și, întâlnind o copilă săracă, i-a oferit hainele sale frumoase, îmbrăcându-le pe acelea ponosite.

După moartea părinților ei, ea a dăruit întreaga avere săracilor și s-a călugărit. S-a nevoit câțiva ani în viața monahală, dar la un moment dat, un înger i-a spus să se întoarcă în ținutul natal.

Înțelegând sfânta că această poruncă este de la Dumnezeu, a revenit în ținutul natal. În scurt timp a trecut la cele veșnice și a fost înmormântată într-un loc neînsemnat.

Doamna profesoară mi-a mai spus: „Prin rânduiala lui Dumnezeu, s-a săpat o groapă pentru un corăbier decedat, dar oamenii care săpau au descoperit trupul neputrezit al Sfintei. Ulterior, acest trup a fost așezat într-o raclă și dus în satul Epivata, unde s-au facut multe tămăduiri bolnavilor. În anul 1641, Vasile Lupu, domnitorul Moldovei, a adus moaștele Sfintei Parascheva la Iași. De atunci și până în zilele noastre, Cuvioasa Parascheva izbăvește de multe nevoi și primejdii Moldova întreagă. Nenumărate sunt minunile și vindecările pe care le-au văzut credincioșii de-a lungul timpului, datorită rugăciunilor cu lacrimi și cu multă evlavie adresate Cuvioasei Parascheva.”

În ceea ce privește ritualul slujbei, doamna Maria mi-a declarat: „Mii de închinători stau la un rând imens, așteptând cu emoție momentul întâlnirii cu Sfânta Parascheva. Moaștele cuvioasei sunt scoase afară, în fața catedralei. Cu o zi sau chiar două înainte de praznicul cuvioasei are loc o procesiune impresionantă în jurul catedralei. În fruntea procesiunii se află mitropolitul Moldovei și Bucovinei, urmat de preoți și episcopi care poartă racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva. Se intonează frumoase cântări religioase, în sunetul clopotelor. După aceea, fiecare credincios participant la marele praznic al Sfintei Parascheva pleacă spre casă cu multă bucurie în suflet, cu mângâierea Duhului Sfânt și cu nădejdea că și în anul următor va putea veni cu drag la o reîntâlnire duhovnicească cu Ocrotitoarea Moldovei, pentru a-i mulțumi, pentru a-i cere cele necesare și pentru a da slavă lui Dumnezeu!”