Expoziție de picturi cu mari artiști botoșăneni la Galerii. Cronică de eveniment
La Colecția de artă a galeriilor „Ștefan Luchian” din Botoșani, se desfășoară, în perioada 17-30 octombrie, o expoziție intitulată „Trilogie autumnală” cu lucrări ce aparțin unor mari artiști botoșăneni.
Pe simezele galeriei sunt circa 15 tablouri ce reprezintă natură statică, peisaje, imagini reprezentând țăranul român etc. Viața rurală este reprezentată, în general, în lucrările expuse în stilul clasic al picturii românești. Constantin Piliuță, cu picturile sale reprezentând peisaje ori natură statică în tehnica acrilică și a uleiului. Tablourile cu țărani redate fidel de Petre Achițenie un iubitor al filonului românesc. „Într-un colț, sub icoane, pictorul păstrează într-o ladă de zestre de pe vremuri singurul material legat, primit de la mama sa: un covor de lână, lung de zece metri, care încă nu și-a găsit locul în apartament. Maestrul deschide simbolic lada și își povestește viața. Se întoarce în timp, în 1933, când avea patru ani și a rămas fără tată. Ajunge cu gândul într-un sat de pe dealurile Botoșaniului, la Havârna, acolo unde și-a petrecut copilăria. Își amintește cum lui și surorii sale li s-au adăugat încă șapte frați vitregi, după ce mama s-a recăsătorit. Împreună cu unul dintre acești frați, Petre a fost trimis la seminarul de la Mănăstirea Neamțului.”, după cum scriau reporterii de la Jurnalul Național.
Liviu Șoptelea, observator la Muzeul Județean, a spus despre expoziție: „Muzeul are lucrări de la toți trei. În vară a fost organizată această treiadă cu cei mai valoroși pictori din Botoșani. Ion Moraru – acuarelist, Piliuță – tehnica uleiului pe pânză și desene, grafică plecând de la Achitenie, dar de-a lungul timpului, și alte tehnici ca mixte cu materiale neconformiste la acea vreme.”
Potrivit acestuia, Ion Moraru, dorohoian de loc, este unul dintre cei mai mare acuariști ai României, cât a trăit a revenit mereu la artă. Achițenie a fost profesor universitar, a pictat biserica Uspenia din Centru Vechi, împreună cu niște stundenți. Are în palmares peste 40 biserici pictate de-a lungul timpului. Piliuță, înainte de ’89, a organizat anumite tabere de creație și invita nume importante din arta plastică. Chiar dacă Piliuță apare în tablouri cu peisaje, el a lucrat în timpul vieții pictură de şevalet, grafică, scenografie pentru teatre din Botoşani şi Bucureşti, frescă. În desen şi în pictură, înţelese ca modalităţi tradiţionale de exprimare, rămâne adeptul unui figurativ care îşi găseşte în propria sa metamorfoză resursele expresivităţii.
Ion Moraru a ilustrat circa 50 de cărţi pentru copii și maturi. În 2001 pictorul și familia sa devin rezidenţi permanenţi ai SUA, categoria „Personalitate cu talent de excepţie”, cu reședinţă în New York. „Pe tot parcursul timpului petrecut la New York, permanent făceam schițe și desene care ar reflecta frumusețea chipurilor umane. Această tematică îmi oferă o enormă diversitate, New York-ul fiind orașul în care locuiesc 144 de naționalități. Stând acasă, am avut mai mult timp pentru a comunica cu fiul meu, artistul plastic Adrian Moraru, stabilit împreună cu familia sa la New York.”– după cum se arată pe https://ibn.idsi.md/.