Joi seară, la Cinema Unirea, a avut loc premiera filmului ,,Clara”, cu o proiecție specială, în prezența regizorului lui Sabin Dorohoi și a actorului Luca Puia. Sala nu a fost una plină, cum s-a întâmplat la premiera filmului ,,Ivan Patzaichin, omul cu rădăcini din apă”, dar, chiar și așa, publicul a fost interesat de tema peliculei prezentate.

Pelicula spune povestea Clarei, o profesoară care îngrijește casa și fetița unei familii din Germania, asemenea milioanelor de românce care îi întrețin pe ai lor, muncind în străinătate. Când fiul ei, lăsat în grija bunicului, dispare de acasă într-o încercare copilărească de a ajunge la ea, Clara se întoarce în satul natal din România, unde trebuie să se confrunte cu eșecul ei ca mamă și să încerce să recâștige încrederea fiului ei.

Atmosfera redată este una firească, reușind să introducă privitorul în subiect. Nu lipsesc emoția și suspansul,  ca urmare a temei dezbătute. Filmul începe cu secvențe din Germania, unde locuiește și muncește Clara, o femeie trecută de 40 de ani, cu trăsături accentuate de oboseală și stresul vieții. Clara este jucată de Olga Török,  născută în 1985, în Satu Mare și a absolvit liceul german „Johann Ettinger” din orașul natal.

Personajele filmului sunt bine alese, deoarece redau foarte bine trăsăturile. Angajata Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, jucată de Claudia Ieremia, care apare în casa bunicului din România (un sat de lângă Dunăre),  unde locuiește Ionuț, fiul Clarei, pentru a decide tutela copilului, dovedește caracteristicile salariatului bugetar tipic, dur, rece, antipatic, pus să-și rezolve misunea, indiferent de consencințe. Actorii care joacă personajele familiei din Germania  arată foarte bine  răceala tipică nemților. Bunicul, jucat de actorul Ovidiu Crișan  este un bătrânel cu grijile zilei într-o Românie tot mai dificilă. Băiatul Ionuț, jucat de Luca Puia  transmite senzația puștiului antisocial din cauza singurătății în care se ascunde.

Filmul se încheie cu o nouă plecare a Clarei la muncă în Germania după ce a încercat să își găsească în satul natal un loc de muncă pentru a rămâne alături de Ionuț. Imaginea cu familiile care își iau rămas bun de la cei  care au plecat spre zări mai bune este completată de informația că 6 milioane de români sunt plecați, astăzi, la  muncă în străinătate. Cifra a trezit în sală controverse, un spectator contrazicând situația prezentată. Regizorul Sabin Dorohoi a intervenit spunând: ,,Noi suntem artiști, nu lucrez nici în jurnalism, nici în administrație, nu am puterea să schimb nimic. Este ceea ce am văzut și m-a impresionat, pe mine și pe colegii din echipă și am zis că este important să arătăm acest lucru important. Sigur, poate trezi discuții, ceea ce se întâmplă întotdeauna. Mi-am dorit să atașez acestui demers și o acțiune concretă. Am discutat cu ani în urmă cu cei de la – Salvați Copiii- o organizație puternică ce realizează un lucru bun pentru copiii rămași acasă. Suntem onorați că ne sunt alături în acest demers.”, a declarat Sabin Dorohoi, care, el însuși, se întreabă cu privire la finalul filmului legat de viitorul Clarei și al lui Ionuț.

Luca Puia, elev în clasa a IX-a, prezent la proiecția specială a filmului, a explicat cum l-a cunoscut pe regizorul filmului. „Mama mea este actriță la teatrul Național din Timișoara, a avut un accident și-a dorit să dea casting așa că Sabin a venit acasă și m-a văzut și pe mine. M-a întrebat câți ani am, aveam atunci 11 ani și m-a întrebat dacă nu vreau să dau casting pentru un rol. Mi-a dat textul, l-am învățat și am primit rolul.”, a spus Luca.

Realizarea filmului a început în 2012 și a durat 12 ani din  cauza lipsei banilor ,,Bugetul unui film european în 2023 era de 2,6 milioane de euro. Filmul nostru a fost considerat unul cu buget redus, cu mult sub această sumă.”, a mai spus Sabin Dorohoi.

Festivaluri și premii:

Filmul a fost apreciat cu distincții ca: premiul Publicului la Cottbus International Film Festival 2023 (Germania); selecție în competiția oficială la Kolkata International Film Festival 2023 (India); premiul „Bridging the Borders pentru cel mai bun film de ficțiune” de Cinema Without Borders la South East European Film Festival Los Angeles (SUA); selecție în competiția oficială Al Este International Film Festival (Peru și Columbia): Proiecții speciale la Ceau, Cinema!, Serile Filmului Românesc, Iasi, BIFF – Bucharest International Film Festival.