Nu o dată ni s-a întâmplat să trăim o senzație de teamă când am început un nou capitol în viața noastră, fie că e vorba de un nou ciclu de învățământ, fie că e vorba despre primul job ori despre o relație de prietenie sau iubire.

Totuși, de ce există această frică  de nou și de unde vine? Sunt mai multe motive, susțin psihologii, dar este o formă de reacție a creierului.

 „Reptilianul are ca scop să ne țină în viață și pentru asta el își dorește ca noi să facem lucrurile așa cum suntem obișnuiți să le facem, pentru că deja știe că nu o să ne pună viața în pericol. Dar vine neocortexul, creierul nou format, o dată cu evoluția noastră, care își dorește să experimenteze, să se bucure de viață. E, așadar, o oarecare luptă între cele două bucăți de creier, între a supraviețui, adică a face pe mod automat ceea ce executăm în fiecare zi fără să ne bucurăm prea mult de viață și cealaltă parte de creier, care vrea să ne bucurăm de viață.”, spune pentru podcastul „PsihoBuzz” Cristina Lupașcu.

Este importantă obișnuința din copilărie de a ne adapta mereu la situații noi, de a experimenta, având încurajări din partea părinților sau adulților din jurul nostru.

Teama de nou apare, în general, când se ivesc situații necunoscute. De pildă, în cazul elevilor care se pregătesc să susțină Evaluarea Națională, clasa a IX – a poate reprezenta o angoasă.

Teama, însă, este firească, spun psihologii, deoarece ne protejează de mediul extern cu care urmează să intrăm în contact. Situațiile de nou trebuie privite ca pe niște provocari.

Trebuie să-i spunem creierului: hai să văd care este pericolul cel mai mare, ce mi se poate întâmpla dacă fac asta. Dacă nu-mi pun viața, a mea sau a celorlalți în pericol, atunci înseamnă că pot să fac asta. Legat de noul care mă așteaptă în clasa a IX-a, ce poate să mi se întâmple:  dacă un coleg va râde de mine, pentru că mi-am permis să spun ceva, să fac o afirmație care este corectă sau incorectă, cum pot reacționa? Îl rog să-mi spună care este opinia lui despre ce am afirmat. Pot să transform râsul unei persoane în ceva constructiv, dacă nu mă ascund, adică nu mă retrag în cochilia mea.”

Tema despre teama de nou a fost dezbătută pe larg la podcastul „Psiho Buzz”, episodul din luna decembrie.