Ligile inferioare, locul unde se formează viitorii mari jucători
Ligile inferioare reprezintă baza sportului, spun suporterii, dar și oficialii unor echipe din fotbalul secund. Aici se formează jucătorii, se încheagă echipa și tot aici, începe lista calculelor pentru jucători. Multe cluburi din țară refuză să vadă importanța de a trece prin fiecare ligă și sar etape importante care le poate căli în lupta spre marile victorii. Ajung astfel într-o situație financiară complicată.
Scurt istoric al ligilor inferioare
Primele echipe din liga a III-a au apărut la începutul secolului 19. Mai exact, una dintre primele formații de acest fel este Minaur Baia Mare fondată în anul 1903. Ulterior, au fost înființate tot mai multe cluburi. Cele mai nou fondate cluburi care se află momentan în Superligă sunt FC Hermannstadt, Universitatea Craiova și Poli Iași.
„Este o bătălia destul de importantă…”
Sabin Pârvan este ofițerul de presă al clubului Gloria Ultra din Dorohoi și recunoaște că nu urmărește prea des clasamentul ligii a III-a.
„Mă aștept ca la anul – vorbesc de seria noastră – să apară câteva probleme financiare, și în seria I a ligii a III-a, acolo unde joacă Gloria Ultra. Totuși, avem o serie I din liga a III-a foarte echilibrată. Vorbeam ieri într-un interviu cu Răzvan Zetu, președintele clubului Gloria Ultra și îmi spunea că anul trecut când Bucovina Rădăuți a câștigat campionatul, el era președinte acestei echipe. După același număr de etape, 15 câte au trecut, Bucovina avea doar cu două puncte față de cât are acum Gloria Ultra, dar Gloria Ultra este acum pe locurile 5 -6 în campionat, iar Bucovina trăgea atunci la primele două locuri. Deci este o serie foarte foarte echilibrată și meciuri foarte complicate.”
Bogdan Zanfirescu este președintele Asociației Județene de Fotbal din Botoșani (AJF) și vorbește entuziast despre situația ligilor inferioare.
„A fost un tur de campionat destul de echilibrat, cu mai multe echipe de nivel valoric apropiat, iar lupta pentru titlul de campioană se anunță interesantă și palpitantă.”
Ligile mici reprezintă baza fotbalului, după cum spune Sabin Pârvan. Aici fotbaliștii se formează și ajung să fie luați la marile cluburi sau chiar convocați la națională.
Chiar și Messi ori Ronaldo au jucat la echipele de juniori și astfel s-au format, și au ajuns la cluburi, precum Real Madrid sau Barcelona.
Până și selecționerul echipei naționale a României, Mircea Lucescu, când a fost selecționat la naționala României în anii ’60, juca la un club din liga a II-a. Toate aceste lucruri s-au întâmplat pentru că acești jucători au jucat în ligile mici și au performat acolo înainte de a ajunge în primele ligi.
Ligile I și II, eșaloanele unde cluburile investesc sume mari de bani
Deși unele cluburi au ajuns în ligile mari trecând prin fiecare eșalon inferior, jucând fiecare meci, asigurând o economie a banilor acelui club, există echipe care au folosit banii pentru a ,,trișa”.
,,Tu trebuie să pornești de undeva ca să îți aduci suporterii în jurul tău, apoi, pas cu pas, pentru că nu te poți duce, cum se întâmplă în Statele Unite de exemplu. Se cumpără o franciză și tu poți juca în prima ligă a Statelor Unite de baschet sau în prima ligă de hochei sau prima de baseball. Dacă nu faci pașii care trebuie, începând chiar cu liga a IV-a, să o iei cu începutul, o să ajungi în postura în care, economic nu o să fie fezabil. Este vorba de foarte mulți bani, de milioane de euro pentru a face performanță. În momentul în care o echipă începe cu grupe de juniori, care evoluează în competițiile dedicate din județul Botoșani și turnee din țară, îți creezi viitorii jucători pe care tu poți conta încă de tineri. Creezi omogenitatea clubului nou înființat, îți creezi o bază de suporteri, o continuitate financiară.”
În clubul Unirea Urziceni au fost cheltuiți foarte mulți bani, dar, la un moment dat lucrurile nu au mai mers în regulă și echipa s-a desființat.
O situație asemănătoare s-a întâmplat și cu echipa din Focșani care se află în liga a doua. Aceștia au avut anul trecut un buget de aproximativ 800 de mii de euro. Formația a promovat din liga a III-a în liga II cu suma menționată mai sus, sărind peste etapele din liga a III-a. În situația de față aceștia se află tot în liga a III-a, dar situația lor e foarte complicată nemaiavând bani.
Fair-play în ligile IV și V
În schimb, în ligile IV și V domină fair-play-ul, după cum spune Bogdan Zanfirescu. În aceste ligi nu există nicio echipă care să fi trecut peste anumite sezoane. De aici încep, însă, și cei mai tineri, care se formează și sunt luați de echipele din ligile mai mari.
„Se creează pentru jucători spiritul de competiție, interacțiunile umane, noi prieteni. Să nu uităm cât de benefic este sportul pentru sănătate.” spune Bogdan Zanfirescu.