Pe data de 11 ianuarie, a avut loc primul vernisaj  din 2025 al unei expoziții de artă găzduite de Colecția de artă a Galeriilor „Ștefan Luchian”. Cea care a expus pe pereții galeriei a fost artista Ioana Poleac, sărbătorită cu această ocazie, deoarece a împlinit 33 de ani. Tablourile sunt în tehnică mixtă, mozaic și acrilic, pe o temă profundă, respectiv emoțiile și ideea de zbor. Ioana și-a „accesorizat”  picturile cu mesaje motivaționale. Vernisajul a fost prezentat de Laura Tocariu, directorul muzeului de etnografie, iar ca invitați i-a avut pe artistul Liviu Șoptelea, în calitate de curator, psihoterapeutul Mihaela Puciu, profesoara de muzică, Cezara Ariciuc,  cea care a susținut un scurt recital. 

Intitulată ,,Emoții în zbor”, expoziția a  surprins, în primul rând, prin prezența numeroasă a botoșănenilor, printre aceștia și profesoara Ioanei, Angela Hreniuc. Tonul discuțiilor la vernisaj l-a dat chiar artista. „Văd expoziția aceasta ca pe un nou început, am decis ca astăzi să fie revelionul meu.” 

A vorbit apoi, Laura Tocariu care a spus despre lucrări: „Prin acest demers expozițional, colega noastră, Ioana Gina Poleac, devine artistul care, pe de o parte, ne aduce bucuria firescului în lucruri obișnuite, dar în același timp spectaculoase. Pe de altă parte, folosește metafora, simbolul ca un vehicul care ține inima și privirea celui care privește. Putem vedea cum a pus urechea la inimă și a ascultat-o și modul în care a dat formă la ceea ce a simțit.”, a declarat Laura Tocariu, descriind-o pe Ioana Poleac ca un artist matur.

Invitata Ioanei a fost psihoterapeutul  Mihaela Puciu care a subliniat importanța mesajelor ce reprezintă de fapt descoperirea emoțională a artistei. „Sunt aici cu bucurie pentru că vreau să rămân cu această idee de a încuraja întâlnirea cu propriile emoții, deoarece e  unul dintre cele mai dificile lucruri de pe pământ. Este dificil să găsești timp și spațiu pentru  idei și emoții. Emoțiile nu sunt despre povești, ci pentru  a asculta.” , a spus Mihaela Puciu.

Printre mesajele care au însoțit lucrările artistei enumerăm: „Ești mai tu decât ai fost vreodată.”, „Visele au rădăcini.”, „Întoarcerea la rădăcini”, „Mă îmbrac cu aripile mele”, „E scris în pomul vieții tale” sau „Împarte iubirea”.  Elementele care construiesc tablourile artistei provin din natură, reprezintă redări ale unor portrete, artista îmbinând cu sensibilitate tehnica mozaicului cu pictura. Deși aparent simple lucrările te ghidează în descoperirea propriei ființe. Nu întâmplător, apar în viziunea artisteia aripi în diverse forme, ea descriind astfel iubirea, libertatea, fericirea, individualiatea, toate făcând parte din înălțarea a omului.

Artista a anunțat la eveniment că va oferi, gratuit, în perioadele 18-19 și 25-26 ianuarie, ateliere de creație dedicate adulților. Aceasta le va propune realizarea unor lucrări de mozaic, folosind diferite materiale din sticlă.

Un material video, mai amplu la Jurnalul copiilor.