Pe 24 ianuarie, la Casa Sindicatelor, a avut loc, de la 18.30, un concert simfonic, cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române. Intrarea a fost liberă. Cu toate acestea, numărul melomanilor prezenți a fost destul de mic. Cam jumătate din sală a fost ocupată. Niciun om n-a fost prezent la locurile de la balcon.

A fost un concert de muzică clasică deosebit ce i-a avut ca prim solist la vioară pe Florin Ionescu Galați, iar ca dirijor pe Pawel Piotr Gorajski.

Cine sunt Pawel Piotr Gorajski și Florin Ionescu Galați?

Pawel Piotr Gorajski este un dirijor născut la Lublin, în anul 1987. Compozitor și dirijor italian de origine poloneză, el este considerat unul dintre cei mai talentați muzicieni ai generației sale. A început studiul muzicii la 8 ani, primele sale compoziții fiind prezentate public de la vârsta de 10 ani. A absolvit secţiile de compoziţie și dirijat orchestră la Conservatorul „Santa Cecilia” din Roma.

Florin Ionescu Galați s-a născut la Bucureşti în anul 1970 și a început studiul viorii la vârsta de patru ani sub îndrumarea tatălui său, cunoscutul violonist şi dirijor I. Ionescu-Galaţi.

Apariţia în public alături de Orchestra Naţională Radio, la vârsta de zece ani, cu concertul de vioară de Kabalevski, prevestea un talent neobişnuit.

A studiat la Şcoala de Muzică din Braşov cu profesorul Radu Hamzea şi a absolvit cursurile Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, la clasa maestrului Ştefan Gheorghiu.

În concertul de la Botoșani s-au cântat  simfonia numărul 3, compusă de Felix Mendelssohn și Uvertura Coriolan compusă de Beethoven.

Alte arii interpretate:  Corcentino Arcangelo Corelli și Folies D’Espagne.

Spectacolul a fost conceput în două părți. Până la prima pauză, solistul Florin Ionescu Galați s-a dovedit un adevărat virutoz al viorii, oferind momente deosebite, unice chiar prin tehnicile folosite cu instrumentul său.

După o pauză de circa zece minute, dirijorul italian a condus publicul, împreună cu orchestra botoșăneană, printr-o suită de sentimente care mai de care mai înălțătoare. De la senin la învolburat, de la lumină la întuneric, de la bucurie la speranță, toate conducând spre un sublim așteptat de melomanul însetat de fericirea pe care muzica ți-o poate oferi.

Publicul a oferit aplauze nemărginite orchestrei pentru operele interpretate. Un spectacol îndrăgit, cu bis pe final, cu bucurie de ambele părți. Public fericit, orchestră încântată. O unire oricând visată. Pardon, bisată. 😜