Nivelul de tehnologizare de astăzi ne permite să învățăm lucruri pe care, odinioară, oamenii le învățau cu mult efort și resurse limitate. Acum, unele dintre cele mai complicate noțiuni se află la un clic distanță, făcând procesul de învățare mult mai ușor.

În ultimii ani au fost foarte la modă aplicațiile prin care utilizatorii se pot iniția în diverse limbi străine. Poate cea mai cunoscută astfel de aplicație la nivel mondial este Duolingo. Un studiu arată că 34 de ore de utilizare a acestei aplicații sunt echivalentul unui semestru universitar de cursuri de limbi străine, potrivit Orange.ro. Alte aplicații pentru învățarea limbilor stră- ine sunt: Rosetta Stone, Memrise, Mondly, Babbel, HelloTalk ș.a.

Am stat de vorbă cu mai multe persoane avizate în domeniu pentru a vedea ce părere au despre această metodă de învățare. Gabriela Mangîr, profesoară de limba franceză la Colegiul Național ,,A.T. Laurian”, recomandă acest gen de aplicații atât pentru elevi, cât și pentru profesori ca instrumente de lucru:

„Aplicațiile pot face procesul de învățare mai eficient, interesant și accesibil, contribuind la o experiență educa-țională mai productivă. Ele pot fi accesate oriunde și oricând, permițând elevilor să învețe în propriul ritm. Iar noi, profesorii, putem utiliza aplicațiile pentru a crea lecții interactive și adap- tabile la nevoile individuale ale elevilor. Elevii sunt mai motivați să învețe când activitățile sunt interesante și interactive, adică exact ce oferă aceste instrumente. Nu e de neglijat nici faptul că oferă feedback imediat, ceea ce e foarte util pentru elevul care studiază în autonomie.”, a declarat profesoara Gabriela Mangîr.

Geanina Tofan, traducător, ne-a spus că un minus al acestor aplicații îl reprezintă lipsa stimulării scrisului și a conversațiilor cu vorbitori nativi sau foarte experimentați:

,,Aplicațiile sunt utile în învățarea vocabularului, gramaticii și a pronunției, însă pentru un studiu complet al limbii este necesară combinarea lor cu alte metode, cum ar fi cursurile de limbi străine sau dialogurile cu alți vorbitori de limbi străine, chiar vorbitori nativi. Aplicațiile nu pot înlocui conversațiile autentice, dar permit exersarea zilnică, chiar și stând comod în pat, fără nevoia deplasării la un curs la o oră impusă. Totuși, astfel de aplicații țin departe exersarea scrisului. Majoritatea aplicațiilor au exerciții care pot fi rezolvate prin bifarea variantei corecte, prin repetarea vocală a anumitor cuvinte / fraze. A studia o limbă străină implică și a învăța să scrii în limba respectivă. Cred că trebuie combinate și cu alte metode cum ar fi cursurile”, a spus Geanina Tofan, traducător.

Tinerii se simt relaxați învățând limbi străine cu autorul acestor aplicații

Am stat de vorbă și cu câțiva tineri pentru a afla prin intermediul căror aplicații învață ei limbi străine și cât de eficiente li se par. Se pare că în topul preferințelor acestora se află cunoscuta Duolingo.

Ema Cojocaru, 16 ani: „Învăț spaniola, dar câteodată și greacă. De apro- ximativ un an folosesc aplicația Duolingo și chiar pot spune că am observat rezultate foarte mulțumitoare. La spaniolă am nivelul B1, iar la greacă A2. Sunt destul de importante aceste aplicații deoarece, în timpul liber, poți face ceva benefic pentru tine și este și o modalitate destul de amuzantă și lejeră pentru a învăța ceva nou.”

Elisa Rusanovschi, 18 ani: „Pe Duolingo am învățat engleza, franceza și maghiara. Am instalat aplicația acum aproximativ un an, dar nu am utilizat-o zilnic. Am folosit-o mai mult ca pe o relaxare activă. Am învățat câteva cuvinte de bază în limbile pe care nu le învăț la liceu sau am recapitulat cunoștințele pe care le aveam deja. Astfel de aplicații pot fi destul de utile pentru cei care doresc să învețe bazele unei noi limbi, dar dacă deja știi limba respectivă, este doar un mod de a petrece timp pe telefon într-un mod constructiv”.

Larisa Cuciureanu, 16 ani: ,,Până acum am încercat să învăț italiana, spaniola, turca, engle- za, franceza, germana și am dedicat aproximativ câteva luni pentru fiecare în parte. Mi s-a îmbogățit vocabularul și m-am simțit mai sigură pe mine vorbind aceste limbi. Poți ajunge să cunoști noi culturi fără să depui prea mult efort. Poți face asta chiar din sufrageria ta.”