Nu o să vă vină să credeți, dar acest text nu a fost scris cu ajutorul lui Chat GPT. Inteligența artificială a ajuns astăzi tot mai renumită, unii copii  o folosesc chiar la teme.

Am stat de vorbă cu verisorul meu, Dan Rusuciuc, care este specialist în IT fiind curios să aflu despre utilizarea corectă a Inteligenței Artificiale. Mi-a plăcut exercițiul propus pentru a înțelege unul dintre avantajele Chat GPT. El mi-a arătat cum textul formulat cu răspunsurile la întrebările pe care i le-am adresat poate fi îmbunătățit cu ajutorul tehnologiei moderne.

Ai scris un text destul de bine structurat, cu idei interesante despre impactul inteligenței artificiale și modul în care aceasta ar trebui utilizată. Îți ofer câteva sugestii pentru îmbunătățire.” – i-a scris Chat GPT verișorului meu ITist.

Chat GPT i-a atras atenția asupra unor greșeli ce țin de gramatică și tastare, de claritate și coerență, de argumentare și structurare. De pildă, răspunsul Chat GPT privind greșelile de gramatică este următorul: „Sunt câteva greșeli de tipar, cum ar fi – alteA metode-, -acelSși domeniu-, -Cretiv devii- sau -acelsi timp-. O mică revizuire ar îmbunătăți mult textul.” Cât priveste coerența, prietenul online  i-a sugerat o reformulare a unei propoziții, iar la argumentație Chat GPT îi sugerează verisorului meu să fie mai explicit. Ai menționat avantajele și dezavantajele IA, dar nu ai detaliat foarte clar dezavantajele. Ar fi interesant să explorezi mai mult riscurile utilizării IA, cum ar fi dependența excesivă, dezinformarea sau lipsa gândirii critice.Verisorul meu a fost sfătuit să fie atent inclusiv la structura textului. Poți împărți textul în paragrafe mai scurte și să folosești subtitluri pentru a face ideile principale mai ușor de urmărit. În ansamblu, e un text bun, cu idei interesante, dar cu mici aspecte ce pot fi îmbunătățite pentru o mai mare claritate și impact. ”

Exercițiul propus mie arată avantajele cu care vine IA-ul, în sensul că ne poate ajuta să fim mai buni printr-o verificare a noastră. Totuși, Dan  mi-a spus și despre dezavantajele tehnologiei moderne. „ IA este o unealtă foarte puternică, nu cred că a depășit nici 5% din potențialul maxim. Contează scopul și modul în care este folosită. Pentru copii, de exemplu daca folosesti Chat GPT să- ți faci temele, eu nu văd nici o problemă. Depinde modul în care o folosești. Copiezi textul generat fără să înțelegi, fără să verifici, fără să știi ce ai scris acolo? Asta e o problemă. Dar dacă folosești Chat GPT să cauți răspunsul, să înțelegi de ce, atunci, din punctul meu de vedere, nu e nici o problemă. Dar asta este strict punctul meu de vedere, iar parerile sunt împărțite și diverse.”

Cum se concep materialele cu ajutorul IA?

Materialele sunt generate de niște modele antrenate în acest scop. Un model este un ansamblu de hardware și software, care pe baza unor date de intrare (input) produce niște date ieșire (output), în funcție de antrenamentul de care a avut parte. Antrenamentul presupune folosirea unor baze de date foarte mari. După expunerea la aceste date, care se face după niște instrucțiuni și reguli descrise în partea de software, modelul este antrenat să facă diferite lucruri: să genereze imagini, text, clipuri, să identifice obiecte și multe alte aplicații. Ca o paranteza, putem face un exercițiu de imaginație. Te poți gandi la un copil care nu știe ce e aia o pisică. Dacă îl pui dezeneze o pisică, cel mai probabil, rezultatul nu va fi o pisică. Dar dacă îi arăți 100 de imagini cu pisici înainte, probabil rezultatul se va îmbunătăți. Asta se numește în literatura de specialitate – învățare supravegheată- sau supervised learning. Desigur, există și alte metode mult mai avansate și mult mai de actualitate.

Cum îți dai seama, oare, că un text sau un clip este realizat cu IA? Ei bine, verișorul meu mi-a explicat cum ne dăm seama dacă un desen, imagine ori text sunt generate de acestă inteligență. „Imaginile și clipurile generate de Inteligența Artificiala le poți identifica destul de ușor. Pentru texte este puțin mai complicat de spus dacă a fost sau nu generat de IA. Pentru clipuri și imagini este important să fii atent la detalii. Obiectele, de multe ori, pot fi ușor deformate, mișcările oamenilor sunt nenaturale. Dacă te uiți atent la fețele oamenilor, observi că au o mimică neobișnuită. Obiectele de pe marginea cadrelor pot fi distorsionate și părțile aglomerate cu multe detalii nu sunt foarte realiste. În concluzie, trebuie să fii atent la detalii: linii, colțuri, muchii, obiecte mici, degete, ochi, urechi.

Instinctul e ceva ce ne deosebește de IA

 Există riscul ca folosind IA, să ne diminuăm creativitatea. Verișorul meu, Dan Rusuciuc, specialist în IT, nu este total de acord această idee. Creativi putem fi toți, dar nu în aceli domeniu și nu în aceli timp. Creativ devii când găsești ceva ce te pasionează și când vrei să îmbunătățești acel ceva, să-l duci la nivelul următor. Dacă ne referim la copii, cum am zis mai sus, responsabilitatea rămâne în mâinile părinților cum anume le influențează IA creativitatea, în bine sau în rău.

Totuși, și Dan consideră prea mult IA în viețile noastre dăunează. Trebuie să fim capabili să ne descurcăm și fără IA. Trebuie să fim gata să acționăm și să reacționăm în situații critice, neprevăzute, inconfortabile și trebuie să antrenăm asta. Instinctul e ceva ce ne deosebește de IA și e ca un mușchi, dacă nu îl antrenăm devine tot mai slab și mai slab.”