Galeria „Casa Zamfirescu” a găzduit, vineri, 7 martie, un eveniment deosebit dedicat femeii. Un loc administrat de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă, unde „utile dulci” va fi în permanență un deziderat, după cum spun cei care dețin clădirea în prezent.

Cea care a expus nu este din Botoșani ci din Suceava, dar lucrările au impresionat publicul deloc puțin, format atât din oameni trecuți de prima tinerețe, cât și din liceeni, elevi ai Liceului de Arte „Ștefan Luchian”.

Marina Pișta este autoarea lucrărilor expuse, iar Delia Ioana Leizeriuc este criticul de artă care a complimentat munca artistei. Curatorul evenimentului a fost Mihai Pânzaru.

Intitulată sugestiv „Feminitate cromatică”, cele 30 de tablouri expuse pe simezele galeriei au adus un omagiu femeii. Artista oferă o asociere între realismul și abstractul picturii; femeia este prezentată în chip clar, coerent, concludent, dar apare și personajul fictiv, jucăuș.

Abstractul este o formă de expresie a sentimentelor autoarei. Picturile ei sunt un paradox între rafinament și simplitate, între modestie și bun simț și profundul care poate dezbrăca o cumințenie.

Neînțelesul, chiar și așa, dincolo de palpabilul lui, face o textură logică, grație culorilor vii, apăsătoare, formelor și contururilor proeminente.

În pictura Marinei nu găsești linii subțiri, totul are o siguranță tipică femeii moderne. Natura statică exprimată prin peisaje florale, de primăvară, în mod special, completează complexul feminin creat de Marina Pișta.

Femeia în chip modern, amintind de o Lady Gaga, figura clasică sau chipul angelic al Evei, indiferent de etatea ei sunt redate realist sau artistic, surprinzând atenția pictoriței la detalii, fantezia și misticul despre care a vorbit chiar și criticul de artă Delia Ioana Leizeriuc.

Descrie cu pensula ei trăsături, uneori uitate, regăsite astăzi de noi mai ales în paginile vechi de roman: sensibilitatea, gingășia, reveria, oftatul fin, încântarea, zâmbetul timid ș.a.

Amestecul de culori, când pastel, când contrastante, subliniază în același timp tăria de caracter a femeii și sensibilitatea ei, nevoia de solitudine și iubire.

Caii sunt un element regăsit în câteva dintre tablourile expuse și, dacă ne gândim la simbolistica lor – curaj, forță, inteligență și viteză – înțelegem sensul nobil pe care artista dorește să-l dea femeii.

Modernismul artistei îl simți și prin încercarea reușită de a completa imaginea unui portret feminin cu mesaje motivaționale ce respiră nevoia de iubire a eternei muze pentru orice bărbat.

Practic citate de la Camil Petrescu, Albert Camus, Arsenie Boca sau Corinteni – toate subliniază foamea de iubire a femeii de azi, de ieri, dintotdeauna, căci, nu-i așa „Dacă n-ai văzut niciodată o femeie care iubește, atunci n-ai văzut niciodată o femeie frumoasă.” (Camil Petrescu).

Sentimente adânci exprimate în culori, in linii, forme și abstractul adus la concret de fiecare cu propria simțire.

Cine este Marina Pișta?

Absolventa Facultății de Arte Vizuale și Design din cadrul Universității Naționale de Arte George Enescu din Iași, Marina Pișta este absolventa Liceului De Artă „Victor Brauner” din Piatra Neamț.

Are în palmares premii obținute în 2022 la expoziția „Zis și Făcut” , respectiv „Portret si autoportret”, în 2021 „Identități ieșene”.

Artista are câteva expoziţii personale. În 2023 „Autoportret” la Galeria Victoria Iași, în 2022 „Amintiri de vară” la Galeria de artă „Ion Irimescu” și tot în același an „Emoții” la Biblioteca Bucovinei.