Chiar pe 1 ianuarie, în urmă cu 239 de ani, se înființa la Londra, ziarul The Times. Este primul ziar care a purtat acest nume. Cu timpul acesta a împrumutat denumirea numeroaselor alte ziare din întreaga lume: The Times of India și The New York Times.

Începuturile The Times, pe scurt

Ziarul „The Times” a fost fondat de editorul John Walter (1738–1812) la 1 ianuarie 1785 cu Walter în rolul de redactor. Inițial, cotidianul purta numele de The Daily Universal Register. Câțiva ani mai târziu, mai exact în 1788, după 940 de ediții, Walter a schimbat titlul în The Times. Începând cu 1788, acesta este tipărit în fiecare zi, mai puțin duminica, când apare „The Sunday Times” (fondat în 1821). În 1803, Walter a predat dreptul de proprietate și redactare fiului său cu același nume. Fiul său a încercat să obțină știri Continental, în special din Franța. În ciuda unei închisori de 16 ani pentru calomnii tipărite în „The Times”, acesta a depus eforturi care au contribuit la construirea reputației ziarului în rândul unor poziții mari în conducere: factorii de decizie și finanțatori.

Momente istorice prin ochii celor de la The Times

„The Times” a fost unul dintre primele ziare care a trimis corespondenți de război pentru a acoperi anumite conflicte. William Howard Russell, corespondentul ziarului cu armata în Războiul Crimeei, a fost extrem de influent cu trimiterile sale înapoi în Anglia. În ziarul „The Times” au apărut și materiale despre războaiele ce au avut loc. În editorialele publicate la 29 și 31 iulie 1914, Wickham Steed (redactorul șef al Times) a susținut că Imperiul Britanic ar trebui să intre în Primul Război Mondial.

La 8 mai 1920, perioadă în care Wickham Steed era redactorul șef al publicației, într-un editorial, a susținut fabricația antisemită (atitudine ostilă față de evrei exclusiv, pentru că sunt evrei) ca un document autentic intitulat „Pericolul evreiesc, un pamflet tulburător: apel la anchetă” unde i-a numit pe evrei cel mai mare pericol din lume. În ceea ce ține de cel de al Doilea Război Mondial, Kim Philby (agent dublu cu loialitate principală față de Uniunea Sovietică) a fost corespondent pentru ziarul din Spania în timpul războiului civil spaniol de la sfârșitul anilor 1930. Philby a fost admirat pentru curajul său de a obține reportaje de înaltă calitate din primele linii ale conflictului sângeros. De asemenea, au scris și în alte momente cheie politice din istorie, având astfel tiraje foarte mari de ziare.

Influența ziarului The Times

Sub conducerea lui Thomas Barnes (editor general în 1817) și a succesorului său în 1841, John Thadeus Delane, influența The Times a crescut la cote mari, în special în politică și în orașul Londrei. „The Times” a folosit contribuțiile unor figuri semnificative din domeniile politicii, științei, literaturii și artelor pentru a-și construi reputația.

Cotidianul a fost foarte folosit de savanți și cercetători datorită disponibilității sale pe scară largă în biblioteci și a indexului său detaliat. Începând cu 1814, hârtia a fost tipărită pe noua presă cu cilindru condusă de abur dezvoltată de Friedrich Koenig (1774–1833). În 1815, „The Times” a avut un tiraj de 5.000 de exemplare. În luna mai 2008, tirajul ziarului era de 626.401 exemplare pe zi. „The Times” a avut o circulație medie zilnică de 365.880, în martie 2020.

În aceeași perioadă, „The Sunday Times” a avut un tiraj săptămânal mediu de 647.622. Cele două ziare aveau, de asemenea, 304.000 de abonați plătiți doar digital, în iunie 2019.  O ediție americană a „The Times” a fost publicată din 6 iunie 2006.

Potrivit newsweek.ro, la data de 30 noiembrie 1867, celebrul ziar „The Times” publica un reportaj despre istoria din ultimele două milenii a românilor, relatând despre marile idealuri ale românilor, cel de a fi consideraţi descendenţi puri ai dacilor şi romanilor şi cel de unire a vechilor teritorii stăpânite de daci. Articolul scris de corespondentul din Viena al publicaţiei londoneze The Timesîncepea cu o relatare despre situaţia politică agitată din anul 1867, la scurt timp după instalarea la conducerea ţării a principelui Carol I de Hohenzoller. A fost ocazia cu care The Times făcea o incursiune în istoria românilor, pentru a dezvălui marile idealuri (grand idees) ale acestui popor, aşa cum erau văzute la acea vreme. Întregul articol aici.

În anumite campanii de reclamă, revista a sugerat că literele TIME sunt un acronim pentru “The International Magazine of Events,” în română, Revista internațională a evenimentelor.