Galeriile de Artă „Ștefan Luchian” au găzduit, sâmbătă 6 ianuarie, vernisajul expoziției „Retrospectivă” deoarece „sunt adunate tablouri din mai multe perioade”, după cum s-a exprimat Nora Dorian, artista care a expus.

Cel mai vechi tablou ce a putut fi admirat a fost realizat în 2004, iar cel mai nou adus botoșănenilor, chiar anul trecut. Nora Dorian a expus pentru prima dată în țară, ea stabilindu-se, imediat ce a terminat facultatea, în Spania.

Nora Dorian(Ph: Dan Mocrei)
Nora Dorian
(Ph: Dan Mocrei)

Sculptoriță de meserie, Nora Dorian nu a neglijat nici celelalte pasiuni care i-au însoțit viata până acum; pictează cu o sensibilitate și extravaganță tipice artistului versat  (în cei doi ani pe care i-a urmat la Liceul de Artă „Ștefan Luchian”, artista s-a pregătit cu celebrul profesor Gheorghe Stanciu, recent făcut cetățean de onoare al orașului),  fotografiază și face film la nivel înalt dacă ne gândim că are premii importante la prestigioase festivaluri.  „Fiecare artist are energia lui, tot ceea ce este aici în aceste tablouri, reprezintă ce am simțit eu într-un anume moment”, spune cu modestie și bucuria artistului care își vede tablourile mângâiate de priviri tinere și mature deopotrivă.

Expoziția „Retrospectivă” nu a reprezentat nici măcar 10% din artistul care este Nora Dorian, botoșăneancă stabilită în Spania, cu zbateri artistice în fel și chip. În portofoliul de sculpturi al artistei pot fi admirate busturi ale unor artiști uriași cum sunt Amy Winhouse, Jimi Hendrix, Woody Allen, Sofia Mesinski, Mick Jagger etc.

Doi dintre oamenii prezenți la vernisaj au apreciat la superlativ tablourile artistei. Istoricul Gheorghe Median a spus: „Lucrările sunt deosebite pentru că aduc în fața iubitorilor de artă un stil mai puțin practicat. Este un nume mai puțin cunoscut la Botoșani deși este botoșăneancă, dar care, cu siguranță, va reveni pe simezele galeriilor, pentru că are ceva de spus. Este originală și de fapt asta cauta lumea, originalul”.  Scriitorul Nicolae Corlat a punctat la rândul său: „Sunt lucrări moderne, într o manieră absolut europeană, au și fost expuse pe simezele unor galerii din alte țări. Este o expoziție fenomenală.”

Tabloruile expuse pot fi admirate la colecția de artă a galeriilor până pe data de 31 ianuarie.

Reporterii Buzz pregătesc un reportaj video dedicat artistei Nora Dorian pentru prima ediție a unui jurnal dedicat diasporei. Începând de anul acesta, în cadrul proiectului România de pretutindeni, derulat împreună cu jurnalistul TVR, Doru Ionescu și editorul video TVR, Bogdan Sterpu, pe Televiziunea adolescenților- Youtube va putea fi urmărit Jurnalul diasporei cu reportaje dedicate românilor frumoși, care fac lucruri deosebite în comunitatea în care trăiesc.