Cu toții avem hobby-uri și ele diferă de la un om la altul, de la o generație la alta. Cei mai mulți, însă, indiferent de perioadaîn care au copilărit, sunt preocupați de colecționarea unor lucruri anume. 

Părinții noștri colecționau timbre ceea ce astăzi vedem mai rar la copii. Noi, copiii de azi colecționăm  stickere cu actori, cântăreți sau fotbaliști preferați. Băietii strâng cartonașe  sau stickere cu fotbaliștii preferați, industria în domeniu profitând de dorințe puștilor de a face fotbal.

Unele dintre colecțiile pe care elevii le colecționează sunt „Top Class”, „Adrenalyn”, cartonașele fiind diferite de la o colecție la alta.

Personal, la cei 11 ani pe care îi am, dețin mai multe colecții, dar cea pe care o ador cel mai mult este cea de anul acesta, cu cartonașe de fotbal. Cartonașele  sunt mai scumpe decât stickerele, dar bucuria de a ține un cartonaș în mână, e mult mai mare.

,,Colectionez cartonase de vreo doi ani…”

Radu Rusuciuc are 11 ani și, la fel ca mine, deține o astfel de colecție. Are de completat circa 400 de cartonașe pentru album. ,,Eu fac schimb de cartonașe, mai ales la școală. Nu fac schimb doar cu dubluri, ci și cu cartonașe mai bune. Am început această colecție pe la începutul anului, dar colecționez cartonașe de fotbal de acum doi ani.”, a declarat Radu

,,Cartonașele sunt foarte interesante și au un aspect aparte”

Ianis Gologan are 10 ani și este pasionat de același tip de colecție. „Eu colecționez XL Adrenalyn 365, deoarece mai mulți prieteni mi-au recomandat asta, iar cartonașele sunt foarte interesante și au un aspect aparte.”

Colecția lui Ianos numără  240 de cartonașe și, la fel ca Radu, face schimb cu dubluri pentru a- și întregi colecția.

,,Cred că eram motivați de noutatea pe care urma s-o descoperi.”

Ioana Matfeev este jurnalist și când era mică, ea colecționa timbre, dar și surprize de la gumă.

,,Aveam clasoare cu timbre, făceam schimb cu prietenii când aveam dubluri, erau pe serii și tematici: flori, pisici, mașini, sport. Am mai avut colecții cu surprizele de la guma, Turbo și Minti. La Turbo erau mașini, iar la guma Minti cu actori și cântăreți, mare majoritate din Turcia erau, țin minte.”

Ioana a mai avut și o colecție cu decupaje (articole, poze etc ) cu artistul preferat pe care o deține și acum. Ea își explică aceste pasiuni prin anturajul cu care se înconjoară copilul fiind convinsă că acest tip de pasiune apare mai mult în copilărie.

„Cred că era și anturajul, prietenii din fata blocului, aveau ei, trebuie sa am și eu; era o modă, să zic așa. Dar îmi placea să văd surpriza, să văd ce personaje urmează, să descopăr timbrele… Mă minunam deseori de unele timbre. Apăruseră la un moment dat colițele, era ceva wow dacă aveai așa ceva. Cred că eram motivați de noutatea pe care urma s-o descoperi.”

 ,,Colecționam pentru că vedeam că așa făceau și vecinii…”

Mădălina Mihai a colecționat de la surprizele de la gumă, la plușuri, desene, carduri cu personaje din desenele animate.

,,Îmi plăcea să le colecționez pentru că vedeam că la fel făceau și vecinii. Ne întâlneam și luam gume Turbo pentru mașinile de acolo, dacă se repetau le dădeam celor ce nu le aveau. Cardurile cu personajele din desenele animate le puneam sau le lipeam în albumul pe care îl cumpăram de la Inmedio. Pe final au început să apară și în market-uri acele carduri sau figurine și mai făceam rost de ele și de acolo. Aveam înainte această pasiune. Știu că mama și tata au insectare și ierbare și voiam să am și eu, dar cum nu se mai cere la școală, a trebuit să găsesc alt mod de a colecționa.” Prima colecție a Mădălinei a fost cu plușuri.