Două ateliere susținute de jurnalistul Dragoș Patraru la Zilele Nordului
Vineri, 2 august, a fost prezent pentru prima oară, la Zilele Nordului de la Darabani, jurnalistul Dragoș Pătraru. El a participat la două întâlniri.
Prima a fost la Liceul Cantemir din Darabani, de la ora 12:30 până la ora 14:00. Atelierul intitulat ,,Starea sănătății” a cuprins recomandări de cărți, exemple practice, sfaturi și răspunsuri la întrebările participanților, din domeniul sănătății. ,,Ca motivație pentru a începe un regim alimentar sănătos, pentru că mulți amână, vreau sa va spun că potrivit tuturor studiilor din lumea asta, cel mai important indicator al longevității este masa musculară. S-au dus mușchii, ați murit. Atenție, nu vorbim sa va apucați de mâine de bodybuilding ideea e sa va funcționeze mușchii. Daca ne apucam sa urcam treptele și să le coboram și începem să suflam din greu, este pentru că mi avem o condiție fizică care sa ne permită să facem efort mare. Daca ne antrenam mischii vom vedea că nu suflam atat de greu chiar daca nu am făcut alergare și cardio in fiecare zi.”, a spus Dragoș Pătraru. Discuțiile s-au centrat în jurul dietelor, performantelor sportive, educației alimentare etc. Oamenii au putut să se fotografieze cu Dragoș și să obțin cartea „Atentie cu intenție” pe care acesta a lăsat-o recent.
De la ora 16:00 a avut loc evenimentul intitulat ,,Întâlnirile Nordului” cu Dragoș Pătraru, arhitectul Șerban Țigănaș și consultantul in turism, Mihaela Cocîrță.
Discuția a fost coordonată de organizatorul festivalului Zilele Nordului, Ștefan Teișanu.
Anul acesta, tema discuției a fost: ,,hotar. hotărâre”
. ,,Suntem o echipă mixtă, în plină schimbare în fiecare an, care face acest festival după job, în timpul liber. Facem asta pentru că avem această ambiție de a răspunde la întrebarea: <ce se întâmplă în lumea din ziua de astăzi? Nu mai există granițe în a pleca de acasă, lucru care-i stimulează foarte mult pe tinerii de astăzi din orașele, localitățile mici să o facă. Ce se întâmplă cu relația dintre om și locul în care s-a născut?>”, a spus la începutul conferinței organizatorul festivalului ,,Zilele Nordului”.
Dezbaterea a durat mai bine de o oră, fiind implicați și cei din public. Au discutat despre hotarele individuale și cele comune, despre comunitățile mici și importanța implicării membrilor ei. ,,Zona de nord mi se pare săracă față de ce ar trebui și ce ar putea să fie. Mi se pare în anumite zone depopulată. Am trecut prin foarte multe zone cu multe case părăsite, cu multe gospodării neîngrijite, multe localități fără trotuare. Vedeam oamenii pe mijlocul drumului, trebuia să mergi încet. M-am uitat să văd trotuarul și nu există în sensul că nu e deloc, nici măcar o cărare! Tocmai astfel de inițiative, astfel de acțiuni fac ca lucrurile să se miște la nivelul comunităților mici.”, a spus Dragoș Pătraru la finalul celei de a doua activități.
În continuarea ideii despre condițiile defavorabile din zonă, Dragoș Pătraru a spus: ,,Sunt foarte mulți oameni care sunt alături de noi, ne susțin, știu de noi, ne urmăresc. Asta este ce am constatat: poate mai puțini contributori la proiectul nostru decât în alte părți și asta spune multe despre cât își permit oamenii din zonă, cât de mult pot ei să contribuie. Dar faptul că ei găzduiesc astfel de manifestări în comunitățile în care locuiesc o să ducă la lucruri bune.”