La Botoșani există o expoziție muzeală dedicată vieții cotidiene în comunism, unde oamenii pot simți pulsul traiului de altădată. O altă viață spre deosebire de ceea ce trăim acum. Scopul acestei expoziții create în Centrul Vechi al orașului este de a prezenta vizitatorilor adevăruri despre perioada comunistă. Poți găsi aici o mică istorie a acestei perioade, de la diferite obiecte casnice folosite atunci, la un omagiu adus tânărului Mugur Călinescu.  Expoziția inițiată de scriitorul Constantin Iftime dorește să conserve, să cerceteze și să expună elementele care fac parte din istoria noastră în periada 1945-1989.

Structurată într-un spațiu limitat, expoziția va trezi amintiri tuturor celor care au copilărit, având pe televizor un pește sau o balerină, ori care au purtat cravata roșie de pioner. Florentina Gheorghiță, șeful Centrului de Informare și Promovare Turistică Botoșani (CNIPT) ne-a explicat cum este împărțit spațiul.

„Muzeul are trei secțiuni. Prima parte este o prezentare a etapelor comunismului, considerate astfel de cel care a gândit muzeul. Partea din anii ’50, imediat după introducerea comunismului după război la noi, când oamenii erau încă în ținutele lor de la țară, costumele naționale. Pe urmă,  anii ’70, când a fost  o  glorie a comunismului în România și oamenii o duceau bine. Exista atunci cam tot ce le trebuia pentru trai. Li se dădea oamenilor care veneau de la țară la oraș locuințe. A fost o epocă când industrializarea a crescut foarte mult. Ultima etapă este cea când aproape a căzut comunismul, când s-a dorit eliminarea datoriilor statului și când a început foametea, frigul și, o dată cu asta, nemulțumirile oamenilor.” 

Expoziția muzeală dedicată vieții cotidiene în comunism poate fi vizitată de orice persoană, sunând la CNIPT. Telefonul centrului este 0231519519.

Potrivit adevarul.ro, desfăşurarea proiectului MuViCC, care este o iniţiativă a Asociaţiei CulturEst, a fost prezentată cu generozitate publicului larg atât în presa locală, Botoşani – Suceava – Iaşi, cât şi de presa naţională. În diferite etape, inițiativa s-a bucurat de sprijinul unor instituţii, precum cel al Primăriei Botoşani – există o hotărâre a consiliului local în acest sens -, Consiliului judeţean Botoşani, Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” din Bucureşti, Facultăţii de Istorie din Bucureşti sau al Institutului pentru Investigarea Crimelor în Comunism şi a Memoriei Exilului Românesc.