Gloria Ultra, singura echipă din județ din liga a III-a, cu multe speranțe
Gloria Utra este, în prezent, singura echipă din județul Botoșani care se află în liga a III-a. Aceasta își joacă meciurile pe stadionul „1 Mai” din Dorohoi și, momentan, se află pe locul șase în seria 1 din liga a III-a. Ultimul meci disputat de dorohoieni a fost contra celora de la FC Bacău. În ciuda eforturilor depuse de jucătorii echipei dorohoiene, victorioasă din confruntare a ieșit echipa FC Bacău, cu scorul de 1 la 0.
Scurt Istoric
Echipa Gloria Ultra a fost înființată, în 2024, la Dorohoi, preluând clubul Rapid Brodoc din județul Vaslui, care a evoluat anul trecut tot în liga a III-a. Din cauza dificultăților financiare, investitorii au mutat clubul la Dorohoi și l-au renumit, aducând județului o reprezentantă în liga a III-a.
„Într-o ligă mică cheltui mai puțini bani, dar nu ai aceeași vizibilitate…”
Sabin Pârvan este ofițer de presă la clubul Gloria Ultra și recunoaște că sponsorii sunt atrași mai greu la cluburile aflate în ligile mici. Acesta este unul dintre motivele pentru care echipele din ligile inferioare se desființează.
,,Că ești în liga a V–a, a IV-a, a III-a sau în prima ligă, este la fel de greu să întreții o echipă de fotbal, pentru că fiecare ligă vine cu avantajele și dejavantajele sale. Într-o ligă mică cheltui mai puțini bani, dar nu ai aceeași vizibilitate. Nu poți să atragi sponsorii, așa cum îi atrage FC Botoșani, de exemplu, care este o echipă de primă ligă. E greu să întreții o echipă de liga a III-a, iar asta o știu foarte bine sponsorii noștri. ”
Potrivit aceleiași surse, clubul Gloria Ultra se remarcă printr-un management de nivel european, nemaivăzut în România în ligile mici. La acest club ambițiile sunt fixate, lucrurile nu se forțează, nu se trece mai departe, nu se trece peste anumiți pași, ceea ce face ca clubul să aibă o conduită atât în relația cu jucătorii cât și cu suporterii. Echipa este finanțată de mai mulți microbiști care iubesc județul Botoșani la fel de mult ca și clubul. Clubul are idealuri înalte și își propune un drum cât mai ușor pe parcursul anilor în liga a III-a. Jucătorii de la Gloria Ultra sunt plătiți la zi, căutându-se pentru aceștia cele mai bune condiții de pregătire, cazare, transport, hrană și recuperare.
„Pentru a ajunge la un nivel înalt trebuie să se pregătească…”
Diferențele dintre un club din ligile inferioare și unul de prima ligă constau în jucătorii existenți și în valoarea financiară a clubului. După Sabin Pârvan, un club dintr-o ligă inferioară poate avea jucători la fel de buni ca cei de primă ligă, dar la bază stau doar antrenamentele și eforturile pe care le depun la meciuri.
,,Vorbim de un alt nivel, dacă echipele din liga 1 au ca principală aspirație, câștigarea titlului sau participarea în cupele europene. Aici vorbim de promovare. Ca nivel de pregătire și organizare, diferențele nu sunt foarte mari.” a spus Sabin Pârvan.
„Avem un lot de jucători foarte bun și foarte tânăr…”
Majoritatea jucătorilor care activează acum la clubul Gloria Ultra au venit de la Rapid Brodoc din Vaslui. Înainte de începerea sezonului, antrenorii echipei, Florin Croitoru și Horațiu Popa, au făcut o serie de transferuri, care au ajutat echipa în meciurile disputate.
„Avem un lot de jucători foarte bun și foarte tânăr, asta contează foarte mult. Sunt jucători care se pliază sistemului de joc pe care ei îl impun.” a spus Sabin Pârvan.
Cel mai tânăr jucător al clubului este Răzvan Andrei Bighiu de 18 ani și joacă pe postul de fundaș. Cei mai în vârstă jucători sunt Edi Săvoaia – căpitanul echipei, Batchabi Nana Gabby Alban – golgheterul echipei, de 30 de ani și Adrian Cososchi – fundaș cu state vechi în fotbalul local. Lotul complet al formației poate fi văzut pe site-ul echipei.
,,Pentru promovare sunt un fel de furci caudine”
Pentru a-și asigura promovarea în liga a doua, Gloria Ultra din Dorohoi trebuie să ocupe minim locul patru până la finalul sezonului. Drumul nu este ușor, având în grupa de joc echipe cu mult mai multă experiență. Formația dorohoiană are nevoie de sprijinul sponsorilor și al fanilor pentru a avea parte de o grandioasă promovare.
,,E foarte greu pentru că în liga a III-a – seria 1, aici, unde activează Gloria Ultra, sunt câteva echipe care au o omogenitate foarte bună, relațiile din joc, de asemenea. În serie, la noi spre exemplu, sunt echipele din Bacău (FC Bacău și CSM Bacău – n.r). Este Știința Miroslava, o echipă cu un buget foarte bun, CSM Vaslui. Deci vorbim de echipe cu bugete, echipe cu ambiții, cu mulți suporteri în spate. Drumul către liga a II-a este foarte greu și nu doar pentru Gloria Ultra, ci pentru toate formațiile care țintesc promovarea, pentru că și felul în care se promovează din liga a III-a în liga a II-a, sunt un fel de furci caudine. Pe scurt, nu e ușor să promovezi în liga a II-a. ”
La Dorohoi, echipa beneficiază de un număr generos de suporteri. Aceștia vin chiar și în deplasare, fiind cunoscători de fotbal, deoarece Dorohoiul a fost un oraș cu multe echipe în această ligă, în anii anteriori.
,,Cel mai mult ne-am dori să câștigăm fiecare meci, dar e greu, deoarece acesta este fotbalul. Chiar și echipe mari precum Real Madrid, Manchester City sau Barcelona nu reușesc să câștige meci de meci oricât de bune ar fi ele. Ne dorim să ne dezvoltăm o masă de suporteri care să ne susțină meci de meci, atât acasă, cât și în deplasare. Pe calea aceasta vreau să le mulțumesc fanilor care au fost prezenți alături de echipa Gloria Ultra, atât la Rădăuți, cât și la Gura Humorului.”
Stemă inspirată de o pasăre…
Stema echipei dorohoiene are în centrul său păunul, simbol folosit de mai multe formații. Clubul își dorește să fie precum această pasăre care reprezintă fair-play-ul. Fotbaliștii doresc să păstreze un joc cât mai frumos, pe placul fanilor, astfel încât să fie plăcuți de toți oamenii.
„Încă se mai lucrează la omogenitatea acestei formații.”
Cât privește lotul, Sabin Pârvan a spus că încă se lucrează organizarea echipei. ,,Clubului îi lipsește omogenitatea, au spus-o și antrenorii Florin Croitoru și Horațiu Popa. Aceasta ne lipsește pentru că suntem o echipă contopită, realizată cu puțin timp înainte de startul sezonului.”
Juniori formați încă de mici de clubul Gloria Ultra
La clubul Gloria Ultra, copiii sunt antrenați încă de la vârste fragede. Ei sunt grupați pe categorii de vârstă, cinci la număr, de juniori sub 21 de ani, 19 ani, 15 ani, 13 ani și respectiv 11 ani. Copiii pregătiți de club sunt din județul Botoșani, aceștia fiind extrem de talentați, cu rezultate foarte bune. Antrenorii copiilor speră ca ei să ajungă la cluburi de ligi mai mari în alte țări, în lotul naționalei sau chiar la acest club dorohoian.
Sabin Pârvan comentează și scrie despre meciurile echipei Gloria Ultra. A fost mereu atras de Dorohoi și acest lucru l-a apropiat mai mult de echipă. În prezent, clubul se află pe locul VI în liga a III-a seria 1, având 16 puncte, 12 meciuri jucate și un golaveraj de 13:7. Pe primul loc, în seria aceasta, se află Știința Miroslava, urmată de FC Bacău, CSM Bacău, CSM Vaslui și Bucovina Rădăuți. Pe locul 7 se află Șomuz Fălticeni, urmată de Ceahlăul Piatra Neamț 2, Șoimii Gura Humorului și USV Iași.