Sâmbătă, 23 noiembrie,  a avut loc, între orele 9:00 şi 10:00, concursul „Septempunctata”, organizat de Daniela Păduraru, profesoară de limba și literatura română la școala nr.14. Competiția se adresează elevilor de gimnaziu. 

Concursul „Septempunctata” se află la a IX-a ediție, și, dacă acum este adresat elevilor de gimnaziu, în anii anteriori, erau angrenați în competiție și elevii din  nivelul primar şi preprimar.

Proiectul Interdisciplinar „Septempunctata” a câştigat Premiul Național Creator de educație oferit de Ministerul Educației Naționale (MEN) în anul 2019 și  are două părți, respectiv „Proba de Evaluare Interdisciplinară” şi „Team-teaching”, adică predarea în echipă.

„Ideea concursului a venit de la scopul pe care îl are fiecare cadru didactic în formarea elevului şi anume conexiunea ce trebuie făcută în ceea ce priveşte înţelegerea lumii înconjurătoare. Învăţăm materiile separat, dar, în realitate, trebuie să facem, inevital, legături între ele.”a spus Daniela Păduraru.

La clasa a V-a au fost o problemă matematică, un exercițiu de biologie, şi restul de limba română. La clasa a VI-a, și un exercițiu de fizică, iar la clasele a VII-a şi a VIII -a, s-a mai adăugat un exerciţiu de chimie.

Exercițiile se punctează în dovleci, iar subiectele au fost făcute de profesori din România şi Republica Moldova.

Anul acesta au fost peste 100 de elevi înscriși, la fel ca și în anii anteriori, elevii participanți fiind şi din Republica Moldova. Aceştia au primit aceleaşi subiecte ca elevii români.

„Proiectul -Septempunctata- are o tematică de la care pornim în realizarea subiectelor care ţin de biologie, chimie, fizică, matematică şi limba și literatura română. Ultima cerință este de a face o conexiune între cele studiate la disciplinele din concurs. Prima ediție a acestui concurs a fost despre buburuze, floră sau de faună. Au fost narcise, libelule, bujori, licurici, maci, fluturi, păpădii etc. Ediţia de anul aceste este cu și despre dovleci. Denumirea ediției este în limba latină: -Cucurbita maxima-, iar evaluarea, evident,  se face tot în echipă. Predarea în echipă cu doi profesori și presupune realizarea unei ore de matematică – literatură, biologie – literatură, fizică – literatură, chimie-literatură.”

Profesoara Daniela Păduraru a spus că este mai greu să faci un concurs online, deoarece acesta trebuie redactat într-o altă manieră şi trebuie să stăpânești utilizarea anumitor aplicații.

,,Modalitatea de desfăşurarea on-line este mai adecvată, deoarece elevii au posibilitatea de a se documenta şi de a valorifica cele găsite de ei în formularea cerinţelor. Acestea sunt formulate în aşa fel încât o simplă copiere de pe internet nu-i ajută. Un alt argument ar fi posibilitatea de a folosi imagini, filme şi alte surse pe care le oferă internetul.”

Pasiune pentru limba română și organizarea concursurilor online

Daniela Păduraru este profesor de limba română la Şcoala Gimnazială „Ştefan cel Mare” şi organizează mai multe concursuri, în afară de „Septempunctata”. Acestea ar fi „Zumaricale” si „Stefaniada”. Profesoara deține chiar și un site cu informații despre concursuri, meditații, precum și un magazin cu cărți redactate de profesoară. Totodată, Daniela Paduraru coordonează un  club de lectură prin intermediul căruia îi stimulează pe copii să citească.

Linkul site-ului aici: https://www.danielapaduraru.com