Corespondenții Buzz:

Galați: Maria Cristescu Gârz (13 ani) – redactor șef Departamentul Corespondenților Buzz în țară

Buzău: Alexandra Gheorghe (13 ani)

Vaslui: Ana Cioata (12 ani)

Vorona: Claudia Pădurariu (13 ani)

—-

Scopul: formarea și identificarea unor posibili corespondenți -reporteri pentru redacția Buzz în orașul lor; de asemenea, crearea unor grupuri informale de lucru în școli.

Cursurile se adresează copiilor/tinerilor cu vârste de la 9 la 18 ani.

Obiective:

  • Dezvoltarea abilităților de comunicare scrisă și verbală
  • Inițierea participanților în scrierea unor materiale jurnalistice
  • Participarea la activități culturale
  • Implicarea în viața comunității
  • Stimularea creativității
  • Dezvoltarea simțului observației
  • Interacționarea cu personalități culturale, din lumea jurnalismului etc
  • Cunoașterea muncii de redacție
  • Realizarea unei publicații a școlii/ clasei
  • Cunoașterea propriului oraș
  • Realizarea propriilor articole și rubrici

 

Mod de desfășurare:

Etapa I:

Sesiune de grup

Sesiune dedicată profesorilor

Etapa a II-a:

Sesiune individuală

—-

Etapa I:

Sesiunea de grup:

Vor fi organizate online 4 sesiuni de grup săptămânale în cadrul cărora participanții vor fi inițiați în domeniul jurnalismului (scrierea unui articol, tipuri de articole, realizarea unui standup, a unui interviu, crearea propriului podcast sau a propriei emisiuni etc), se vor efectua ore de dicție cu scop de diagnoză și îndreptare a modului de a vorbi etc.

Tarif per sesiune 200 lei x4 = 800 lei /lună (plătibil de grup, nu individual)

Sesiuni dedicate profesorilor:

Vor fi organizate 2 întâlniri online lună cu profesorii în vederea consultării cu privire la crearea unui grup de lucru specializat în domeniul jurnalismului, a unei publicații online/tipărite a clasei/școlii, a unui radio/podcast, a unei televiziuni online cu elevii participanți la sesiune de grup.

Tarif: 100 lei /întâlnire x2 = 200 lei/lună (plătibil de grup, nu individual)

 

Etapa 2:

Sesiunea individuală:

Considerată etapă superioară, aceasta se va adresa elevilor participanți la sesiunea de grup. În urma participării la ședințele online de grup, vor fi identificați copiii/tinerii cu potențial jurnalistic aceștia urmând să fie selectați drept corespondenți reporteri pentru redacția Buzz în orașul lor. Având această calitate, copii/tinerii vor primi legitimație de presă ceea ce le va facilita intrare la evenimentele, instituțiile orașului de unde vor relata ca reporteri pentru ziarul Buzz, siteul telebuzz.ro, propriul podcast, vor avea parte instruiri jurnalistice superioare, posibilitatea participării în tabăra anuală de jurnalism la prețul de membru al redacției Buzz etc.

Tarif: 150 lei/lună (plătibil individual)

—–

Ce înseamnă Buzz?

Buzz este redacția Buzz creată în cadrul cercului de jurnalism „Micii reporteri”, înființat la Botoșani în urmă cu 11 ani. În cadrul redacției se realizează de către copii și adolescenți un ziar tipărit, cu apariții lunare, un site de știri, o televiziune online, un podcast. Totodată, anual, două proiecte importante pentru dezvoltarea tinerei generații: tabăra de jurnalism „Ai noștri tineri” cu participarea unor profesioniști din Televziunea Română și Radio România Actualități și concursul de jurnalism pentru copii și adolescenți „Botoșani Orașul Meu drag”, în cadrul căruia participanții își evaluează cunoștințele dobândite în cursul anului ca mici reporteri, cameramani sau editori video/audio.

Buzz se extinde în țară:

Extinderea redacției Buzz reprezintă crearea unei rețele de corespondenți Buzz în județele țării, oferind astfel posibilitatea copiilor și adolescenților din țară de a se dezvolta ca mici reporteri.

Ce înseamnă să fii mic reporter?

Calitatea de mic reporter înseamnă EXPERIENȚE noi, înseamnă posibilitatea de a fi la curent cu ceea ce viața de azi îți oferă prin mijloace /metode jucăușe de lucru. Copiii devin mici reporteri în orașul lor având posibilitatea să obțină informații despre evenimentele, personalitățile, instituțiile orașului/județului despre care vor putea scrie într-un ziar tipărit sau pe site, își dezvoltă abilități de comunicare scrisă și verbală, își construiesc o viziune proprie despre lucrurile pe care le trăiesc, învață să se documenteze despre un anume subiect, să analizeze situații care apar, înțeleg că adaptarea este importantă în orice situații etc.  A descoperi tainele jurnalismului de mic înseamnă o posibilitate de dezvoltare personală uriașă. Copiii pot realiza propriul podcast, propriul reportaj/documentar video sau scris, propria rubrică etc.