Muzeul Județean din Botoșani deține în depozitele sale o piesă inedită. Este vorba despre o  piatră veche tocmai  din epoca paleolitică descoperită în județul Botosani.

Aceasta există în depozitul muzeului și a fost  descoperită la Stracova sau satul Strachina care face parte în prezent din comuna Șendriceni, situată în sud-vestul orașului Dorohoi din județul Botoșani.

“Piesa este realizată din grafit, cu patru incizii oarecum paralele și se încadrează în categoria obiectelor de artă. Obiectul este destul de fragmentat și a fost lipit în laborator. Materia primă ar fi putut fi obținută de la aproximativ 100 km distanță, de la Iacobeni și Broșteni în judetul Suceava. Datorită formei și gravurilor circulare paralele, acest curios obiect de grafit ar putea sugera o larvă”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Muzeului Județean. 

 
Piesa are  o lungime de circa cinci centimentri  și un diametru de 2,6/1,8 cm și  poate sugera o larvă. “Datorită formei și gravurilor circulare paralele, acest curios obiect de grafit ar putea sugera o larvă. Analogii posibile ar putea fi regăsite în perioada Magdalenianul final de la Kleine Scheurer (Germania), interpretat ca larvă de musca renului (Oedemagena tarandi), sau cu o insectă din adăpostul Magdalenian din Durif de la Enval (Vic-le-Compte, Puy-de-Dôme – Franța). Astfel de insecte, fabricate în special din lignit, au fost raportate și la Petersfels, Kesslerloch (Germania), peștera Trilobite, Fontalès și Arcy-sur-Cure (Franța)”.