🤔Să faci educație pe cont propriu (fără susținerea unei entități de stat) într-o lume ca cea pe care o trăim azi e…un banc tare bun. Și totuși, noi ne încăpățânăm, lună de lună, zi de zi, să oferim copiilor și tinerilor o alternativă la ceea ce școala le dă, la rândul ei.

‼️Ce facem noi?‼️

# copiii și tinerii redacției au spațiul lor unde își manifestă creativitatea, unde își descoperă abilități (de scriere, de vorbire în public, de documentare, de editare video, de fotografie, apropierea de cultură, istorie etc); app, după ce în 2021 copiii au realizat împreună cu jurnalistul Doru Ionescu și editorul video, Bogdan Sterpu – TVR, traineri în tabăra de jurnalism – un documentar didactic despre Botoșani, au prins curaj și acum sunt implicați, pe cont propriu, doar sub o minimă supraveghere specializată în realizarea unui alt documentar la fel de important pentru județ, cu la fel de multă încărcătură istorică.

# o tabără de jurnalism unde copiii și tinerii noștri învață de la profesioniști ai radioului, ai televiziunii să fie mai buni în materialele lor; și aici, trebuie să adaug un fapt: de când există această colaborare cu jurnaliștii postului național de televiziune, nu doar că au materiale difuzate aici, ci atunci când își scriu textele ori corectează ziarul (publicația cu apariții lunare realizată de ei) sunt atenți nu doar la detalii pe care noi cei mari, de multe ori le ignorăm: să nu repet ce spune sursa în ghilimele, să nu spun o informație de două ori, să iau mai multe cadre să am cu ce ilustra un reportaj video, să fie corectă burtiera ș.a. Da, sunt acum și mai atenți la aceste aspecte minore, dar esențiale, nu doar unui jurnalist ci omului mare la care tind să fie.

# un concurs de jurnalism, nu pentru că ne plac competițiile și evaluările, ci pentru dorința lor de a autodepășire; copiii au mereu nevoie de provocări, iar acest concurs a fost creat în 2014 (doar 2020 l-a anulat dn cauza pandemiei) cu scopul de a-i mobiliza, de a-i antrena în pofta de a crea materiale cât mai profesioniste. Pe Youtube Televiziunea adolescenților, pe linkul BOMD, poți urmări reportaje realizate de ei ( ei sunt reporteri, ei sunt cameramani, ei le editează; faza faină e că deși sunt într-o competiție, se ajută între ei pe parcursul verii cu sfaturi, idei, cu editarea video ș.a. (pe timpul vacanței de vară derulăm acest concurs).

# evenimentul aniversar. De regulă, îl organizăm în luna martie pentru că la finele lui februarie se mai pune un an peste Buzz. Facem acest eveniment din două motive clare: 1. copiii și tinerii se implică în organizarea evenimentului, de la promovarea lui, la organizarea sălii pentru eveniment, de la realizarea machetelor pentru promovare, la cautarea sponsorilor necesari – lucruri care le dezvoltă concret niște abilități uriașe. 2. copiii au nevoie de modele de calitate de la care să învețe; este vârsta la care acumularea, inspirația, dezvoltarea sunt în modul cel mai fertil (ca să spun așa), iar societatea actuală, cu influencerii ei nu le mai oferă decât într-o foarte, foarte măsură. Prin urmare, prin evenimentele aniversare organizate ne dorim, nu doar să creștem în comunitate, ci să oferim copiilor spectacole cu artiști de calitate, întâlniri cu oameni din media de la care să învețe, care își fac timp pentru ei și le oferă din ceea ce, la rândul lor, au învățat, care cred în potențialul lor.

# un ziar scris de copii, o televiziune online, podcasturi – produse pe care le fac copii și, dincolo de plăcerea lor de a le face, e întâi de toate dezvoltarea unei dorințe de a învăța, de a acumula, de a forma o opinie etc. Lucrând pentru un material – reportaj tv, emisiune tv, articol pentru ziar, propriu podcast – copilul se documentează temeinic, caută, află, apoi le așază după cum a înțeles povestea. Suntem aici ca ei să greșească și să învețe din propriile lor greșeli.

# deplasări la București pentru a vedea munca de televiziune, de radio, de ziar la instituțiile de presă mari. Impactul pe care îl are o astfel de vizită în mintea unui copil care începe să simtă deja ceva înclinații spre domeniu e uriaș. Întâlnirea cu oamenii de acolo îi face să -și dorească mai mult și mai bine să îmbrățișeze meserii înalte.

# evenimentele de tip teambuilding – deloc de neglijat, le oferă nevoia de socializare și comunicare tipică vârstei, schimbul de opinii, de idei și traiul vesel și zglobiu tipic lor. E minunat să fii între ei la astfel de eveniment.

‼️ ‼️ Suntem un ONG simplu, mic ce, ca multe altele, și-a asumat o misiune grea: singuri, pentru educație. Asta înseamnă facturi de plătit: chirie, întreținere, ziar, plus altele care se adună… Asta înseamnă administrare, organizare, implicare. Plăcerea cu care le facem este dincolo de prețul oricărei facturi. Dar când vine, dacă n-o plătești …rămâi în stradă și o dată cu acest scenariu, și lovirea oricărui scop. Fie el un țel măreț!

‼️‼️‼️ Niciodată până acum n-am insistat pentru sponorizări, pentru completarea acelor formulare 230 pentru Asociația Buzzmedia, pentru că știu că sunt și atâtea alte entități care au nevoie, dar vremurile în care trăim, scumpirile produse mă pun în situația să apăs, la rându-mi, pedala accelerației în acest sens. ‼️‼️ Prin urmare, dacă poți, dacă simți că ceea ce facem este ceea ce tinerii noștri au nevoie, dacă educația reprezintă un punct central, ‼️Buzz‼️ are nevoie de completarea formularului de orice persoană fizică ce obține venituri salariale sau firme care pot redirecționa până la 20% din impozitul pe profit datorat statului sau din impozitul pe venit, în cazul microîntreprinderilor. ‼️ Procesul e simplu: companiile semnează un contract cu organizația non-profit pe care vor s-o sprijine, apoi, completează și depun la ANAF o declaratie (Declaratia 177) prin intermediu căreia arată că vor să direcționeze acei bani către acel ong. ‼️‼️‼️ Noi putem oferi promovare și publicitate în paginile ziarului, prin realizarea unor materiale video etc firmelor care doresc asta.

🙏👇🙏
Formularul îl găsești pe
https://telebuzz.ro/sustine

Linkurile noastre:
👉 Televiziunea adolescenților
https://www.youtube.com/@televiziuneaadolescentilor9052

👉 Vocea Buzz
https://soundcloud.com/voceabuzz

👉 Facebook.com/miciireporteri
👉 Instagram.com/_buzz_pentru_viitor