Așadar, cele șapte minuni ale antichității, în ordinea lor cronologică:

  • Marea piramidă din Gijeh (piramida lui Keopș – în greacă),
  • Grădinile suspendate din Babilon (Grădinile suspendate ale Semiramidei),
  • Templul Artemisei din Efes,
  • Maosoleum din Halicarnas,
  • Statuia lui Zeus din Olimp,
  • Farul din Alexandria și
  • Colosul din Rodos.

Accentuăm, tot aceste minuni sunt construcții antropice (datorate acțiunii omului). Mai spuneam în Buzz-ul din iulie că Marea piramidă din Gijeh este singura minune din cele șapte, care a spuraviețui mileniilor, este cea mai veche și singura aspura căreia nu se pot face speculații privitoare la formă, la mărime, prezentare, deoarece se poate constata totul la fața locului, fără descrieri ale istoricilor.

Atenție, timp de 4300 de ani (43 de secole), a fost cea mai înaltă construcție din lume, până în 1889, când a fost terminat Turnul Eiffel, la Paris. Piramida a fost construită de faraonul Khufu, în jurul anului 2560 (î.Hr.), pentru a-i servi drept mormânt. Marea piramidă din Gijeh se află pe platoul Gijeh, parte a capitalei Egiptului, Cairo. Împreună cu celelalte piramide din jur și cu Sfinxul, sunt incluse în regiunea turistică Gijeh (în germană), sau Gija (în arabă). Dar, și tot jurnalistul știe, a fost numită frecvent Piramida lui Keopș (în greacă).

Când lumea sărbătorea sosirea noului mileniu în 2000, marea piramidă avea în jur de 5000 de ani, de unde și străvechiul proverb arab: Omul se teme de timp, iar timpul de piramide.

Așa cum s-a temut generalul francez Napoleon în 1798, când a stat o noapte singur în piramida lui Keopș, ieșind a doua zi tulburat și înfricoșat, fără a povesti cuiva ce s-a întâmplat.  Continuam „minunile” în alte ediții Buzz.

N.A. La începutul anilor `80, în timp ce prezentam diverse emisiuni muzicale la Radio Vacanța, cei care coordonau activitatea acestui post, mi-au făcut marea bucurie să mă propună pentru un „zbor” la Cairo. Bineînțeles, am vizitat tot ce se putea vizita, dar n-am cum să uit vreodată că, pe niște trepte înguste, joase, multe la număr și cam întunecate, am ajuns primul în vârful piramidei, la mormântul faraonului, ornat inimaginabil, de unde acesta își începea călătoria mistică în viața de apoi. Până când au venit și ceilalți, am stat cam două minute singur cu mumia din sarcofag. Și… nu mi-a fost frică!

Redactor: Mădălina Mihai, autor: Titus Andrei